Darázsfészek
sponsored links
Imádom a diós süteményeket! ...és ez a darázsfészek sütemény nagyon finomra sikerült! Alig tudtam megállni, hogy 2 darabnál megálljak, ne egyek többet belõle (legalábbis egyszerre többet ne). Olyan jó állagú a tésztája, öröm vele dolgozni és a diós töltelék is igazán ízletes, "nyakon öntve" egy kis vaníliás tejjel.
Õsz óta tervezem, hogy elkészítem (és hány süteménnyel vagyok már így), de Zalán születése elõtt és után egyáltalán nem volt idõm sütögetni õsszel - télen meg pláne nem, emiatt az is elõfordulhat, hogy a nyár közepén fogok olyan süteményeket készíteni, melyekre õsz óta áhítozunk és inkább télen lennének aktuálisak, de már nem bírunk addig várni. Ráadásul a diófánkon termett dió egész télen nem lett felhasználva - most pótolom.
Tervezem, hogy visszatérek folyamatosan új receptekkel, mert annyira hiányzik a sütögetés! Az elmúlt hetekben már sütögettem a családomnak, de egyenlõre csak a jól bevált régi finomságokat/sütiket a régi receptjeimmel. Viszont az is hiányzik, hogy újdonságokat készítsek, próbálgassak, kísérletezzek, mert néha kifejezetten imádok újakat készíteni. De inkább nem ígérek semmit elõre, mert az idõ nagyon kiszámíthatatlan egy 7 hónapos baba mellett. Valamint néhány hét múlva kezdõdik a lakásfestés, falburkolás, nyári konyha építés stb. és a nagy felfordulásban biztos nem lesz idõ és lehetõség sütögetni, fotózgatni. Emellett hétvégeken kirándulgatunk is egy kicsit: két hete szombaton Tokajba ejtettünk meg egy kis kiruccanást, mert a kis szõke hercegem nagyon vágyott. A legkisebb fiam is meglepõen jól érezte magát, nyugodtan ücsörgött a babahordozóban és nagy szemekkel, kíváncsian nézelõdött. Aludt is egy kicsikét az autóban, az autó mindig elringatja. Szóval semmi gond nem volt vele, tetszett neki a kis kirándulás. De most jöjjön gyorsan a recept, mert nem lesz idõm befejezni a szerkesztést, mielõtt Zalán felébred és lassan Milánért is rohannom kell az iskolába a szomszéd településre.
Õsz óta tervezem, hogy elkészítem (és hány süteménnyel vagyok már így), de Zalán születése elõtt és után egyáltalán nem volt idõm sütögetni õsszel - télen meg pláne nem, emiatt az is elõfordulhat, hogy a nyár közepén fogok olyan süteményeket készíteni, melyekre õsz óta áhítozunk és inkább télen lennének aktuálisak, de már nem bírunk addig várni. Ráadásul a diófánkon termett dió egész télen nem lett felhasználva - most pótolom.
Tervezem, hogy visszatérek folyamatosan új receptekkel, mert annyira hiányzik a sütögetés! Az elmúlt hetekben már sütögettem a családomnak, de egyenlõre csak a jól bevált régi finomságokat/sütiket a régi receptjeimmel. Viszont az is hiányzik, hogy újdonságokat készítsek, próbálgassak, kísérletezzek, mert néha kifejezetten imádok újakat készíteni. De inkább nem ígérek semmit elõre, mert az idõ nagyon kiszámíthatatlan egy 7 hónapos baba mellett. Valamint néhány hét múlva kezdõdik a lakásfestés, falburkolás, nyári konyha építés stb. és a nagy felfordulásban biztos nem lesz idõ és lehetõség sütögetni, fotózgatni. Emellett hétvégeken kirándulgatunk is egy kicsit: két hete szombaton Tokajba ejtettünk meg egy kis kiruccanást, mert a kis szõke hercegem nagyon vágyott. A legkisebb fiam is meglepõen jól érezte magát, nyugodtan ücsörgött a babahordozóban és nagy szemekkel, kíváncsian nézelõdött. Aludt is egy kicsikét az autóban, az autó mindig elringatja. Szóval semmi gond nem volt vele, tetszett neki a kis kirándulás. De most jöjjön gyorsan a recept, mert nem lesz idõm befejezni a szerkesztést, mielõtt Zalán felébred és lassan Milánért is rohannom kell az iskolába a szomszéd településre.
Hozzávalók a tésztához:
kb. 18 darabhoz
40 dkg átszitált finomliszt
csipet só
4 dkg kristálycukor
8 dkg puha vaj
kb. 2 dl langyos tej
2 tojássárgája
2 dkg friss élesztõ
A töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
10 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja (bio)
A locsoláshoz:
1,5 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
A csodás pasztellrózsaszín pöttyös kerámia bögre megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt, felfuttatjuk.
2. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a felfuttatott élesztõs tejjel sima, fényes, közepesen lágy tésztát dagasztunk. (Ha nagyon ragad a tészta, adjunk hozzá pici lisztet, de ha kicsit keménynek érezzük, adjunk hozzá kis langyos tejet.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
3. A töltelékhez valókat összekeverjük.
4. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk kb. 0,5 cm vastagra, megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk egyenletesen a diós töltelékkel. Szorosan feltekerjük és éles késsel kb. 2,5 cm széles szeletekre vágjuk, melyeket egy vajjal kikent tepsibe fektetünk úgy, hogy majdnem összeérjenek - így kelesztjük még 15 percig.
5. Elõmelegített 170 fokos légkeveréses sütõben 15-18 percig sütjük, közben a másfél dl tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot. Amikor már majdnem megsült, meglocsoljuk a süteményt a vaníliás tejjel és tovább sütjük még 5-6 percig. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet.)
6. Ha megsült, még pár percig hagyjuk a tepsiben hûlni, aztán tálalhatjuk, kínálhatjuk.
Hoztam egy képet a 7 hónapos Zalán babámról
Olyan cuki és szép! ?
Jó étvágyat!