Darált húsos burgonya gratin
sponsored links
Jó rég sütöttem utoljára burgonya gratint, de most megint eszembe jutott. Ezúttal egytálételnek akartam elkészíteni, ezért darált hússal rétegeztem. Hasonlít a rakott krumplihoz, de szerintem sokkal finomabb annál, hiszen tejszínben fõ, ezért nem tocsog a vízben, ami miatt én a hagyományos rakott krumplit nem kedvelem.
Mivel egy ideje kimondottan szeretem a ropogósra sült mozzarellát, így az került a tetejére. Egyszerû, de igazán finom ebéd kerekedett belõle. :)
Mivel egy ideje kimondottan szeretem a ropogósra sült mozzarellát, így az került a tetejére. Egyszerû, de igazán finom ebéd kerekedett belõle. :)
Hozzávalók 4 személyre, 24 cm átmérõjû sütõtálhoz:
60 dkg krumpli (hámozva mérve)
50 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma
? kaliforniai paprika
1 csomó újhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 cs. (125 g) mozzarella
1 ek. csevapcsicsi fûszerkeverék
1 tk. õrölt pirospaprika
õrölt fehér bors
só
1,5 dl száraz fehérbor
5,5 dl tejszín
4 dkg étkezési kukoricakeményítõ
1 púpozott ek. mangalicazsír
kevés vaj a forma kikenéséhez
elkészítés:
- A felaprított vöröshagymát a kis kockákra vágott paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük, közben enyhén sózzuk.
- Hozzáadjuk a karikára szelt újhagymát, az aprított fokhagymát, és 1-2 perc alatt összesütjük.
- Rátesszük a darált húst, a fûszerkeverékkel, pirospaprikával, borssal, sóval ízesítjük. Amikor a hús kifehéredett, felöntjük a borral, és addig pároljuk, amíg a levét el nem fövi.
- Hozzáadunk 1,5 dl tejszínt, teljesen elforraljuk, és a húst kissé megpirítjuk. Félretesszük.
- A meghámozott krumplit vékonyra szeljük, egy réteget körkörösen lerakunk a kivajazott sütõtálban, majd elosztjuk rajta a fele adag húst. Erre újabb krumpliréteg kerül, amit befedünk a maradék hússal, és a sort krumplival zárjuk.
- A tetején körkörösen elosztjuk a felkockázott mozzarellát, majd az ételre öntjük a keményítõvel csomómentesre kevert többi tejszínt.
- A gratint alufóliával letakarva a sütõnek alulról a 2. rácsára tesszük ? így hagyjuk felmelegedni ? és 30 percig a fólia alatt, ill. további kb. 20 percig fólia nélkül pirulásig sütjük. Kicsit hûlni hagyjuk, majd tálaljuk.
sütési hõfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés