Daragaluska
sponsored links
Levesesek vagyunk, bármikor, (szinte) bármilyet.
Szívesen kísérletezünk is, de a hagyományos, vagy akár egyszerû receptek is jöhetnek.
Egy könnyed zöldségleves készült éppen, amikor eszembe jutott, hogy jól illene bele egy finom daragaluska. Keresgéltem a neten a receptek között, de szinte mindenhol csak annyit találtam, hogy ne legyen folyós, ne legyen kemény, nagyjából ilyen, ízlés szerint olyan legyen...
Ritkán szoktam egy alkotórészt külön receptben megírni, de úgy éreztem, másnak is segítségére lehet, ha nem kell kísérleteznie, így többször elkészítve, lemérve az összetevõket megszületett ez a rendhagyó recept.
DARAGALUSKA 4 személyre
10 dkg búzadara (teljes kiõrlésû tönköly)
1 mokkáskanál só (nem finomított)
1. verjük fel a tojást egy villával, majd adjuk hozzá a búzadarát, a sót és keverjük össze csomómentesre
2. tegyük a masszát a hûtõbe 1 órára, hogy a búzadara megszívja magát (a pihentetés alatt 2-3 alkalommal keverjük át)
3. ha letelt az 1 óra pihentetés, tegyünk fel melegedni fõzõvizet 1 teáskanál sóval, majd várjuk, amíg elkezd lobogva forrni
4. ha forr a fõzõvíz, egy evõkanál segítségével "szaggassuk" ki a galuskákat úgy, hogy minden darab elõtt mártsuk a kanalat a forró vízbe (így nem ragad rá a massza) és egy darab galuska ne legyen nagyobb, mint a kanálfej fele
5. az edény aljára süllyedt galuskákat óvatosan emeljük meg a szaggató kanállal, ha pedig feljöttek a galuskák a víz tetejére, 3-4 percig fõzzük, majd vegyük ki szûrõkanállal
Praktikák:
- mindig külön vízben fõzöm ki a galuskát (nem a forrásban lévõ levesben), így elkerülhetõ, hogy az esetlegesen szétesõ galuska a levest elrontsa,
- érdemes a levestõl külön tárolni a kifõtt galuskát, így a leves tovább eltartható
- ha nem fogyasztjuk el frissen a galuskát, akkor tároljuk lefedve (nem száradjon ki) a hûtõben
- próbáltam a galuska masszát aprított petrezselyemmel, úgy is nagyon finom
Napi útmutató: "Próbálj meg õszinte lenni pszichológia nélkül. Szeretni ÉN nélkül, Istent látni vallás nélkül. Csak úgy, ahogy tényleg van. Valahogyan szívbõl és örömmel." Hamvas Béla