Darabos meggylekvár

2014-06-28

sponsored links













az õrzõ-védõ szolgálat 




Lassan vége a meggyszezonnak, nálunk legalábbis már teljesen leérett a meggy, ma szedtem le az utolsó szemeket a fáról. Került a mélyhûtõbe belõle, de fõztem néhány üveg meggylekvárt is, vajas kalácsra, süteménybe jó lesz majd a télen. Most hosszú ideig tartó lekvárfõzésre nem szántam rá magam, így maradt a dzsemfixes változat. Gyors lekvárok esetében én nem szeretem, ha az teljesen zselés állagú, ezért csak másfél tasaknyi dzsemfixet szórtam bele, de a receptben az eredeti mennyiséget tüntettem fel. Ez most egy teljesen alap változat, sem csokoládé, sem alkohol, sem egyéb fûszer nem került bele. Mivel darabos lekvárról van szó, így a meggyszemeket rusztikusra hagytam, csak egy kicsit átnyomkodtam a krumplitörõvel, de lehet a gyümölcsöt apróbbra darabolni vagy akár teljesen pürésíteni is, attól függõen, ki hogy szereti és mire kívánja majd elhasználni. Kevés kimaradt, így meg is bizonyosodhattam arról, hogy nagyon finomra és szaftosra sikerült, nem veszítette el a lekvár jellegét. Pont olyan lett, mint amilyennek szerettem volna.


Elkészítési idõ: 45 perc


Hozzávalók:


2,5 kg meggy (tisztán mérve)
kilónként 25-40 dkg cukor vagy édesítõszer (a gyümölcs savasságától és ízléstõl függõen)
2 cs 3:1 Dr Oetker dzsemfix szuper


Elkészítése:

  1. A meggyet leszárazzuk, kiválogatjuk, megmossuk, 1 óra hosszára hideg vízbe áztatjuk, hogy az esetleges "lakók" eltávozzanak belõle, majd kimagozzuk, egy lábasba tesszük. 
  2. Krumplitörõvel alaposan megnyomkodjuk, hogy összetörjenek a szemek vagy botmixerrel darabosra dolgozzuk..
  3. Hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, a gyümölcs érettségi állapotától függõen kb 5-10 percig fõzzük, közben a keletkezõ habot leszedegetjük.
  4. Hozzákeverjük a dzsemfixet, újból felforraljuk, zubogva fõzzük további 1-3 percig.
  5. A lekvárt tisztára mosott, csírátlanított csavaros üvegekbe, peremig töltjük, rácsavarjuk a tetejét, 5 percre fejtetõre állítjuk, majd talpára visszafordítjuk..
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.










Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/06/dar...

sponsored links

Keres?s