Darabos eperlekvár gyümölcscukorral
sponsored links
Itt az eperszezon, és elkészült az elsõ adag eperlekvár. Most egy kicsit másképp csináltam, mint szoktam, és ez lett életem legfinomabb eperlekvárja. Koncentrált eperíz, ami csak pont annyira édes, amennyire kell.
A finomsághoz persze hozzájárult az is, hogy gyönyörû, tökéletesen hibátlan és nagyon jó ízû epret sikerült vásárolnunk a piacon. Egyenlõre 5 kg-ot tettem el, de jövõ héten jön az újabb adag.
A befõttes üvegeket nem szoktam kifõzni. Alaposan elmosogatom, majd 1-2 ujjnyi vizet teszek az üvegekbe, és hármasával-négyesével 5 percre a mikróba teszem. Nem használok befõzõfóliát, sem szalicilt, és nem dunsztolom a lekvárokat. Évek óta így csinálom, de még soha egyetlen lekvárom sem romlott meg.
Hozzávalók:
5 kg eper
80 dkg gyümölcscukor
3 db citrompótló (vagy egy késhegynyi citromsav)
2 cs 3:1 dzsemfix
Az eperrõl eltávolítottam a szárát, és alaposan megmostam. Viszonylag nagy szemek voltak, ezért négyfelé vágtam, és ráöntöttem a cukrot. Egy napig állni hagytam, majd leöntöttem a levét. (A lébõl szörp készült) Az eperhez kevertem a dzsemfixet, az összetört citrompótlót, és feltettem fõni. Amikor felforrt, még kb 3-4 percig fõztem. Megtöltöttem a befõttes üvegeket, rácsavartam a tetejét, és fejre állítottam. 5 perc után vissza lehet fordítani, de én így szoktam kihûteni, utána mehet a helyére.