Dara és mák avagy Hagyományõrzés
sponsored links
Ezt az egyszerû kis mannát, a közel múltban elevenítették fel, valamelyik csatorna hagyományõrzõ mûsorában. Aztán nekem is kezdett derengeni, valamiféle kölyökkori, nagyis élmény, Zalából....
De a derengés helyett, inkább, és azonnal, a dermesztés választottam, és szinte már éreztem is az ízét, ami nálam egy ici-pici mákkal is kiegészült.
MÁKOS-RIZIKE,
HECSEDLI LEKVÁRRAL
Hozzávalók:
15 dkg búzadara
5 dl tej
2 ek, darált mák
2 ek, darált mák
3 ek. kristálycukor (vagy ízlés szerint, de a lekvár is édes lesz!!!)
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
hecsedlilekvár (csipkebogyó)
liszt, tojás, zsemlemorzsa
Egy kis tepsit vagy tálcát frissentartó fóliával kibélelünk.
A búzadarát, egy csipet sóval ízesített vízben folyamatos kevergetéssel nagyon sûrû masszává fõzzük, a végén hozzáadjuk a cukrot, és a mákot.
A tepsibe vagy tálcára borítjuk a még meleg masszát, egy enyhén megvizezett kanállal kb. 1 centi vastagságúra nyújtjuk, és hûtõben kidermesztjük.
Dermesztés után, a fólia segítségével kifordítjuk egy deszkára, tetszõleges formára daraboljuk, és a hagyományos módon panírozzuk, ill. a tojást vaníliás cukorral ízesítjük, forró olajban kisütjük.