Dagasztás nélküli kovászos parasztkenyér ? kezdõknek is!

2014-02-13

sponsored links









A világ legegyszerûbben elkészíthetõ kenyere. Nem kell sem dagasztani, sem formázni, sem sokat törõdni vele, mindössze idõ kell hozzá, de ennek a nagy részét átalusszuk, ugyanis éjszaka kelesztjük.

2006-ban debütált ez az eljárás Jim Lahey pékmester által aThe New York Times hasábjain, azóta a fél világ háziasszonyai sütik, úgyhogy nem az én találmányom. J

Természetesen én átírtam természetes kovászra a receptet, de az élesztõ mennyiségét is megadom, ennyi ugyanis a különbség, az eljárás ugyanaz. Ergo, a megadott élesztõ mennyiségekkel ugyanígy kell elkészíteni. 

Okkal sütöttem, kifejezetten egy magyaros ételhez, ugyanis mostanában nagyon kevés kenyeret eszünk. Nem bánom, ugyanis csinosodnak az érintett családtagok. J

Hozzávalók:

430 g kenyérliszt
120 g aktív kovász (vagy 3,5 g friss élesztõ vagy 1 g szárított élesztõ)
10 g só
400 g víz

A kovászt feloldottam a vízben, a sót elkevertem a liszttel és kanállal elkevertem a száraz és a nedves hozzávalókat (szárított élesztõ esetében az élesztõport a liszttel kell elkeverni). Éppen csak annyira, hogy összeálljon a tészta. A kelesztõtálat mûanyag fóliával lefedtem és szobahõmérsékleten (22 C fok) 15 órán át kelesztettem. 12 óra a minimum, 18 óra a maximum, nekem 15 órám volt rá.

Teljes kiõrlésû liszttel alaposan megszórt deszkára borítottam a lágy tésztát és meghajtottam, ahogyan a pogácsát szoktam: fentrõl le, lentrõl fel, jobbról balra, balról jobbra. Ekkor az illesztés értelemszerûen felül van. 
Kis átmérõjû, magas mûanyag tálat ruhával kibéleltem, a ruhát teljes kiõrlésû búzaliszttel alaposan megszórtam és beleborítottam a tésztát úgy, hogy az illesztés alulra kerüljön. Ez fontos.




Másfél óra múlva bekapcsoltam a sütõt, az öntöttvas wokot a fedelével együtt a sütõbe tettem és 260 C fokra felmelegítettem. Két kis tálkában hideg vizet tettem a sütõbe. Hagytam félórán át alaposan bemelegedni, így a kenyér összesen 2 órát kelt a hajtogatás után.

Ekkor a felforrósított wokba borítottam a kenyeret úgy, hogy most az illesztés kerüljön felfelé. Megspricceltem hideg vízzel a kenyeret is és a wok fedõt is. 260 C fokon 45 percig sütöttem a kenyeret lefedve, de azt tanácsolom, hogy 30 perc után meg kell nézni és akkor látjuk, hogy le kell-e venni a fedõt, illetve meddig kell még sütni.

1 órán át rácson hagytam hûlni, majd megszegtem. Éppen olyan kenyeret sütöttem, mint terveztem, igazi parasztcipót egy igazán magyaros ételhez.


Errõl legközelebb mesélek! J






Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s