Dagadó (Carne-Veg sorozat)
sponsored links
Irodalom:
A sertésnél a dagadó az oldalán a bordák és a comb között található, ez az úgynevezett lágyék rész. Zsíros húsnak mondható. Éppen ezért tökéletes darált húsnak vagy tölteni, esetleg egészben sütésre. Apró húsos ételt is lehet készíteni belõle, de ebben az estben érdemes egy kicsit elbíbelõdni a zsírtalanítással. A hús lapos formájú, néhány centi vastag, és hosszában zsíros hártya van a színhús részek között. Egészben sütésnél locsolgatni kell idõnként, mert ha kiszárad, akkor rágóssá válik. A dagadót általában két részre szokták vágni. Így egy elnyújtott háromszög alakot, és egy trapézra hasonlító húsdarabot kapnak. Tölteni általában a háromszög alakút szokták. (Forrás: www.magyarsertes.hu)
Kedvenc piacomon csodálatos dagadót ajánlott a Hentes legutóbb is, amikor a kacsamájas hurka készült. Már akkor elhatároztam, hogy a szokásos töltött dagadó vonalat elhagyva, egy nekünk jobban tetszõ étel készül majd belõle.
Az egész dagadót három részre vágtam, így szépen elfért a tepsiben.
Egy fej fokhagymát megtisztítottam, a gerezdeket felvágtam és sûrûn a húsba szurkáltam ...