D?lit?kegomba-p?rk?lt nokedlivel
sponsored links
A d?li t?kegomba az egyik legfinomabb gomba. Csak a kalapja ehet? a t?nk t?l rostos. Fiatalon sz?p s?t?tbarn?k a kalapok, id?sebben kivil?gosodik ?s gyakran be is repedezik. F?zve, p?rolva finom. Alkalmas levesnek, p?rk?ltnek, sz?szos ?telnek, gomb?s tok?nynak, p?st?tomnak. IDE kattintva tov?bbi d?li t?kegomb?s receptek is b?ng?szhet?k.
Elk?sz?t?s:
A gomb?t megtiszt?tottam, megmostam, a kem?ny t?nk?ket lev?gtam. Nem voltak nagym?ret? kalapok, ez?rt a kalapokat egyben hagytam. Hogy j? szaftos legyen viszonylag sok v?r?shagym?t apr? kock?ra v?gtam, ?s 2-3 gerezd fokhagym?val zs?ron pir?tom ?vegesre. Ha ez megvan, egy j? kan?lnyi, ?r?lt pirospaprik?t oldok fel a hagym?s zs?rban, m?g ki nem adja sz?p piros sz?n?t. Azt?n mehet hozz? m?g apr?ra v?gott z?ld ?s piros paprika is ?s egy db apr?ra v?gott h?mozott paradicsom ?s a gomba. F?szerek: ?r?lt k?m?ny, major?nna, pici oreg?n?, ?r?lt feketebors, bab?rlev?l ?s persze s?. Kis vizet adok hozz?. K?szre, puh?ra f?z?m. K?zben figyelem a levet, k?stolom, f?szerezem, s?zom, ha kell. L? annyi kell mindig, amiben f?ni tud, ha elp?rolog p?tolni kell, de nem szabad sok l?vel ind?tani mert a gomba el?g sok levet enged. Nokedlivel, kif?tt t?szt?val puliszk?val, rizzsel is finom, de puha keny?rrel is szokt?k enni.