Céklás karfiolsavanyúság - Murãturã de conopidã cu sfeclã
sponsored links
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 2 cékla, 4 sárgarépa, 1 csokor zellerzöld, 1 evõkanál szemes bors, 1 evõkanál mustármag, jódmentes só.
Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, 5-10 percre hideg vizbe tesszük, hogy az esetleges kúszó-mászok a felszínre jöjjenek. A sárgarépát meghámozzuk, félbe, majd karikákra vágjuk. A céklát meghámozzuk és kockákra vágjuk. A zellerzöldet megmossuk, kisebb leveleire tépkedjük. A karfiolt, a céklát meg a sárgarépát tiszta befõttesüvegekbe rakjuk, helyenként egy-egy zellerlevelet teszünk. A befõttesüvegeket feltöltjük vízzel, majd a vizet visszatöltjük egy fazékba, hozzáadjuk a borst meg a mustármagot és megsózzuk(minden 1 l vízhez 1 evõkanál sót számítunk), majd felforraljuk. A forró levet óvatosan a zöldségekre töltjük, rácsavarjuk a fejtetõket és száraz dunsztban hagyjuk kihûlni.
Murãturã de conopidã cu sfeclã
Ingrediente: 1 cãpã?ânã conopidã, 2 sfecle, 4 morcovi, frunze de ?elinã, 1 lingurã piper boabe, 1 lingurã semin?e de mu?tar, sare neiodatã.
Prepararea: Conopida se rupe în buche?ele mici care se pun în apã rece pentru 5-10 minute. Morcovii se curã?ã, se spalã, se crapã în douã ?i se taie rondele, frunzele de ?elinã se spalã. Sfecla se curã?ã, se spalã ?i se taie cubule?e, apoi se pun toate legumele ?i frunzele de ?elinã în borcane. Se pune apã rece în borcane peste legume, dupã care se toarnã apa într-un vas, se adaugã piperul ?i semin?ele de mu?tar ?i câte 1 lingurã de sare la fiecare litru de apã. Se fierbe saramura ?i se toarnã cu grijã înapoi peste legume. Se înfileteazã capacele ?i se acoperã cu pãturi pânã ce se rãcesc.