Céklás gravlax mustármártással
sponsored links
Itt egy másik halas étel. Egy olyan, ami nálunk nem annyira ismert és elterjedt. Akár nagyon furcsa is lehet, ha úgy vesszük, hiszen eléggé nem hétköznapi a halat nersen enni. Ámbár ez már nem nyers hal, a pác annyira átjárja. Minél tovább hagyjuk a pácban, annál szebb, rózsaszínebb lesz a színe, és annál intenzívebbek az ízek. Megmondom õszintén, nagyon féltem ettõl ez ételtõl: milyen lehet? Valóban nem lesz furcsa a "nyers" halat enni? Vajon, a férjem mit szól hozzá? Vajon, kárbavész az elég jókora összeg, amit a majdnem 80 dkg-os lazacfilére kiadtam? De hiábavalóak voltak a félelmeim, mert szuperfinom lett. Nemhiába olyan gyakori finomfalat a skandináv népek ünnepi asztalain! Egyvalami hiányzik csak róla, és aki szereti, használja nyugodtan: a kapor. Méghozzá jó sokat is érdemes használni. Én csak a mártáshoz raktam, mert a férjem nem szereti, "nem ronthattam" el vele. Jó étvágyat! :)
Céklás gravlax mustármártással
Hozzávalók 4-6 személyre: 70-80 dkg bõrös lazacfilé, 15 dkg hámozott darabolt cékla, 8 dkg friss, darabolt torma, 2 kisebb kezeletlen citrom héja, 1 teáskanál zúzott borókabogyó, 2 púpozott evõkanál durva szemcséjû só, 3 evõkanál barna cukor, 1 citrom leve, kapor vagy petrezselyemzöld;
a mártáshoz: 3 evõkanál dijoni mustár, 1 kis csokor friss kapor vagy 2 teáskanál szárított kapor, 7-8 evõkanál napraforgóolaj, só, cukor, citromlé, esetleg víz;
a tálaláshoz: rozskenyér.
Elkészítése: A pác hozzávalóit a zöldfûszer kivételével konyhai aprítóban finomra dolgozzuk. A lazacot átöblítjük és papírtörlõvel megtörölgetjük. Egy méretben megfelelõ, peremes tál alján szétsimítjuk a keverék 1/3-át, ráfektetjük a lazacot, bõrös felével lefelé, majd ráhalmozzuk a maradék pácot, és szilikonlapáttal egyenletesen szétkenjük rajta. Erre szórjuk a felaprított zöldfûszert, majd lefóliázzuk, valamilyen nehezéket helyezünk rá, és min. 24 órára (de legjobb, ha 2-3 napra) hideg helyre tesszük pácolódni. Az alatta keletkezett levet idõnként leöntjük, és kb. 12 óránként a lazacot megfordítjuk. Tálaláskor a lazacból rézsútosan nagyon vékony szeleteket vágunk, és rozskenyérrel, illetve mustármártással kínáljuk. A mártás hozzávalóit habverõvel simára keverjük, és szükség szerint kevés vízzel hígítjuk. Ha szárított kaporral ízesítjük, fogyasztás elõtt legalább egy órával érdemes elkészíteni.