Céklás gazpacho
sponsored links
A II. Andalúz receptverseny zárásaként rendezett fõzõkurzuson mutatta be Enrique a cékla salmorejo receptet, ami a klasszikus salmorejo (hideg paradicsom krémleves) céklával turbózott változata.
Azt már ott és akkor tudtuk, hogy ez a finomság beépül a kedvenc leveseink közé. Forró nyári napokon nem is lehet jobb választás, hiszen üde, kellemesen krémes, mindössze 10 perc alatt elkészül és még a fõzõlapot/lángot sem kell bemelegíteni (persze, feltételezve, hogy a céklánk már fõzve várakozik a sorsára, ahogy nálunk szokott...).
Végre elérkezett az idõ, hogy elkészüljön, azonban nagy lelkesedésemben gazpacho (hideg, krémes, zöldségleves) alapot készítettem elõ... Ettõl talán még finomabb lett, ráadásul annyira sûrû, krémes volt önmagában is, hogy kenyeret már nem is tettem bele, így aztán tényleg bármilyen étkezési kultúrával fogyasztható (glutén-, tej-, cukormentes, nyers - természetesen a feltéteknél is egyedi igény szerint válasszunk).
CÉKLÁS GAZPACHO 4 személyre
40 dkg paradicsom
40 dkg paprika (lecsónak való is jó)
40 dkg uborka (kovászolni való is jó)
2 nagyobb gumó fõtt cékla
2 gerezd fokhagyma ...