Céklás-feketeribizlis étcsokoládé mousse (tányérdesszert)
sponsored links
mandulás jaconde:
tojásfehérje 100 g
cukor 20 g
mandulaliszt 150 g
porcukor 130 g
tojás 4 db 200 g
olvasztott vaj 30 g
kakaó 20 g
A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, az egész tojásokat simára keverjük a porcukorral és a mandulaliszttel, majd hozzákeverjük a fehérjehabhoz és lazán belekeverjük a szitált kakaót és az olvasztott vajat. Csomómentesre, simára keverjük, majd szilikonos sütõpapírra lapot kenünk és sütjük; 170°c, 7-8 perc, világosbarnára. Sütés után karikával, kiszúróval méretre szúrjuk.
étcsokoládé mousse:
Tej 100 g
Tejszín 100 g
Étcsokoládé 300 g
Tejszínhab 200 g
Zselatin (oldott) 20 g
Só 2 g
A tejet és tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira és simára keverjük. Ha langyosra hûlt, belekeverjük a zselatint és a tejszínhabot, majd desszert formába a piskótalap tetejére töltjük és fagyasszuk.
Tej 100 g
Tejszín 100 g
Étcsokoládé 300 g
Tejszínhab 200 g
Zselatin (oldott) 20 g
Só 2 g
A tejet és tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira és simára keverjük. Ha langyosra hûlt, belekeverjük a zselatint és a tejszínhabot, majd desszert formába a piskótalap tetejére töltjük és fagyasszuk.
cookies (csokis keksz):
gluténmentes liszt 25 g
mandula liszt 25 g
vaj 30 g
cukor 30 g
barnacukor 20 g
tojás 10 g
kakaó 10 g
szódabikarbóna 1 g
só 1 g
A hozzávalókat gyors gyúrással, tésztává gyúrjuk, majd hûtõben dermesztjük. 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk és sütjük; 160°c, 15 perc. A kihûlt kekszet apró darabokra tõrjük.
feketeribizli coulis (lekvár, zselé):
feketeribizli 200 g
cukor 40 g
pektin 10 g
zselatin(oldott) 20 g
A feketeribizlit felforraljuk, leturmixoljuk majd belekeverjük a cukorral elkevert pektint és oldódás után az olvasztott zselatint. Szitán áttörjük! Miután kihûlt nyomózsákba helyezzük!
Sült cékla
1 db nagyobb alaposan megmosott céklát alufóliába csomagolunk és sütõben megsütjük! (ha pálcikával megszúrjuk, könnyedén belecsúszik) Ha kihûlt, megpucoljuk, és apró egyforma kockákra vágjuk!
Összeállítjuk a tányér desszertünket; A csokoládé mousse-t a tányér közepére helyezzük, körbe szórjuk a cékla kockákkal, a nyomózsákból a desszertre és mellé nyomjuk félgömb formára a feketeribizli coulis-t, és köré szórjuk a csoki morzsát!