Céklás desszertkenyér -Pâine cu sfeclã ?i brânzã feta
sponsored links
Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt, 1 teáskanál szárított élesztõ, 1 teáskanál méz, 2 dl langyos víz, 1 evõkanál tejföl, 1 evõkanál puha vaj, 1 teáskanál só, 10 dkg fõtt cékla, 1 evõkanál balzsamecet, 10 dkg fetasajt, 1 marék dió, 1 evõkanál köménymag, kevés tojás vagy tojásfehérje a kenéshez.
Elkészítése:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe öntünk 1 dl vizet, hozzáadjuk a mézet meg az élesztõt és 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. Hozzáadjuk a tejfölt, a vajat meg a sót és a maradék vízzel megdagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, 40 percig kelni hagyjuk.
3. A céklát lereszeljük és összekeverjük a balzsamecettel, a fetasajtot összemorzsoljuk, a diót pedig felaprítjuk.
4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel téglalap alakúra lapítjuk, majd rászórjuk a céklát, a fetasajtot, a diót meg a kömény ? részét.
5. Középen elfelezzük, minkét rész középrõl kezdve felcsavarjuk, majd a két rudat összefonjuk.
6. Kalácsformába tesszük, 20 percig kelni hagyjuk, majd lekenjük tojással és megszórjuk a megmaradt köménnyel. 180 fokon, 30 percig sütjük.
Pâine cu sfeclã ?i brânzã feta
Ingrediente: 300 g fãinã tip 650, 1 linguri?ã drojdie uscatã, 1 linguri?ã miere, 200 ml apã cãldu?ã, 1 lingurã smântânã, 1 lingurã unt moale, 1 linguri?ã sare, 100 g sfeclã fiartã, 1 lingurã o?et balsamic, 100 g brânzã feta, 1 pumn nuci, 1 lingurã semin?e de chimen, 1 ou pentru uns.
Prepararea: Fãina se cerne într-un castron, se face o adânciturã în mijloc. Se toarnã 100 ml apã, se adaugã mierea ?i drojdia ?i se lasã 150 minute la crescut, apoi se adaugã smântâna, untul, sarea ?i apa rãmasã, ?i se frãmântã un aluat elastic. Se acoperã, se lasã 40 minute la dospit. Sfecla se dã pe rãzãtoare, se amestecã cu o?etul ?i pu?inã sare, brânza feta se sfãrâmã, iar nucile se mãrun?esc. Aluatul dospit se întinde pe plan?eta presãratã cu fãinã o foaie dreptunghiularã, se presarã sfecla, brânza feta, nucile ?i semin?ele de chimen(se lasã pu?in pentru deasupra). Se taie în douã în mijloc ?i se ruleazã fiecare parte. Se împletesc cele douã rulouri, se a?azã într-o formã de cozonac ?i se lasã la odihnit 20 minute. Se unge cu ou bãtut, se presarã cu chimenul rãmas, apoi se coace cca. 30 minute la 180 grade.