Céklás csokoládétorta
sponsored links
Kati, a Makacska konyhája blog írója játékot hirdetett születésnapja alkalmából: vagy egy hagyományos erdélyi ételt, vagy egy Jamie Oliver-receptet kellett elkészíteni. Én ez utóbbit választottam, már amúgy is régóta szerettem volna kipróbálni a cékla-csokoládé kombinációt. Ez a torta nem csak a cékla miatt különleges, hanem attól is hogy nincs benne liszt. Kati, még nagyon sok boldog évfordulót kívánok!
Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
25 dkg cékla (tisztítva mérve)
12 dkg darált mandula
4 tojás
15 dkg cukor
1 evõkanál kakaópor
1 teáskanál sütõpor
csipetnyi só
A tetejére: 5 dkg étcsokoládé
A céklát lereszeljük, a mandulát összekeverjük a sütõporral, csipetnyi sóval és a kakaóporral. Az étcsokoládét vízgõz felett felolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt céklát és a mandulás keveréket, majd az olvasztott csokoládét is. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és 1/3 részét határozott mozdulatokkal összedolgozzuk a csokis masszával, majd óvatosan belekeverjük a hab többi részét is. Egy 20 cm-es kivajazott tortaformába öntjük, 180 fokra elõmelegített sütõbe tesszük és kb. 50 perc alatt megsütjük. Az étcsokit megolvasztjuk, és kiskanállal rácsorgatjuk a torta tetejére.