Céklás csokoládé kuglóf
sponsored links
Az efféle süteményeket (kavart jellegûeket) mindig cukor nélkül, és búzaliszt nélkül szeretem elkészíteni, majd pedig igyekszem még hozzáadni valami tápláló gyümölcs- vagy zöldségfélét, mint például most a céklát. De répát, cukkinit, almát, banánt, vagy valamilyen bogyós gyümölcsöt is belekavarni, mert nagyon jót tesz a tészta állagának. Zabliszt helyett mandulaliszttel, kókuszliszttel, kölesliszttel, hajdinaliszttel is készíthetünk ilyen jellegû süteményeket, de mindenik lisztnél változik a hozzáadott mennyiség.
Hozzávalók:
- 25 dkg cékla
- 20 dkg jó minõségû étcsokoládé
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zabliszt
- 15 dkg cukor (eritritet használtam cukor helyett)
- 5 tojás
- 4 evõkanál fõzött kávé
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
-->
Elkészítése:
- A céklát meghámozzuk, szeletekre vagy kockára vágjuk, és puhára fõzzük. Ezután összeturmixoljuk kávéval, és hûlni hagyjuk.
- Egy tálban a darabokra tördelt csokoládét, meg a vajat mikróban felolvasztjuk, közben gyakran vegyük ki, és kavargassuk, amíg elolvad.
- Az egész tojásokat mixerrel 3-4 percig habosítjuk, a végén a cukrot is hozzáadva. Óvatosan belekavarjuk a vajas csokoládét, a céklapürét, majd pedig a sóval, meg a szódabikarbónával elkevert lisztet is. A tésztát egy kuglófformába öntjük (amennyiben nem szilikonos formát használunk, elõbb kenjük ki kevés vajjal, és szórjuk be liszttel), majd 175 fokos sütõben tûpróbáig sütjük.