Céklás csicseriborsó fasírt (Céklás falafel)
sponsored links
A falafel, hagyományosan csicseriborsóból (vagy lóbabból) készült fasírt.
Jellegzetes fûszerei a fokhagyma, koriander, római kömény, petrezselyem.
A Közel-Keletrõl ered, ma már az egész világon elterjedt.
Gyakorta pitába csomagolva, salátával, savanyúsággal körítve, csípõs szósszal,
tahini mártással leöntve tálalják, de önmagában is megállja a helyét.
A fentiek alapján magunk is megpróbálkozhatunk a készítésével.
Csakis fõtt csicseriborsóból (nem porból),
fûszerezzük frissen õrölt fûszerekkel, tálaljuk sok nyerssel és keverjünk hozzá egy szószt.
Az sem baj ha nem autentikus,
mert ugye a legjobb dolog a konyhában, hogy szabadon alkothatunk.
A csicseriborsó mellé most céklát álmodtam,
azonos mennyiségben adtam reszelt céklát a darált csicseriborsóhoz.
Õrölt római köménnyel, korianderrel, fokhagymával fûszereztem.
Tönkölylisztbõl sütöttem a lepénykenyeret mellé,
Tönkölylisztbõl sütöttem a lepénykenyeret mellé,
a joghurtba szezámkrémet kevertem.
A zöldeket a kertben szedegettem: vad rukkola, medvehagyma, pitypanglevél,
zamatos turbolya virágja.
A turbolya ánizsos íze remekül harmonizált a többi fûszerrel.
Céklás falafel
Hozzávalók
(70 db!)
400 g fõtt csicseriborsó
400 g finomra reszelt cékla
100 g zsemlemorzsa (házi kiflibõl)
3 db tojás
2,5 tk római kömény
2 tk koriander
5 nagyobb gerezd fokhagyma
2 tk koriander
5 nagyobb gerezd fokhagyma
só
Sütéshez
kókuszvaj
Tálaláshoz
lepénykenyér, amely így készült, csak most finom tönkölylisztbõl:
+
vad rukkola, medvehagyma, pitypanglevél,
zamatos turbolya virágja, újhagyma, retek
citrom (kezeletlen héjú/bio)
citrom (kezeletlen héjú/bio)
+
Tahinis joghurtöntet
1 nagy doboz görög joghurt
3 tk tahini (dm/bio)
3 tk tahini (dm/bio)
1) Megdaráltam a fõtt csicseriborsót, a kiflit, és lereszeltem a meghámozott céklát.
Mozsárban megõröltem a fûszereket.
Tálba öntöttem, hozzáadtam a tojásokat, majd
összekevertem a hozzávalókat.
Nedves kézzel golyókat formáztam a masszából.
2) Serpenyõben kókuszvajat forrósítottam (kb. 1 cm) és megsütöttem a fasírtokat.
(Megsüthetjük sütõben is, ekkor pakoljuk sütõpapírral bélelt tepsire,
locsoljuk meg a kókuszvajjal/olajjal.
Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra és süssük kb. 20-25 perc alatt készre.)
Gyönyörû színe van, ugye?
Csicseriborsó fasírt máskor :)
A csicseriborsó fõzése:
Pita:
Petúnia a kertben :)