Céklaleves vargánya gombával

2013-09-20

sponsored links

céklavargányaleveskis08.jpg

A rendszeres cékla fogyasztás az egyik legjobb egészségmegõrzõ módszer, egyszerûsége mellett nagyon finom és különleges ételek készíthetõek belõle,  a cékla leves kapcsán szó lesz a cékla hatóanyagairól és gyógyhatásáról, és arról miért jó ha a céklalevél is belekerül az ételbe. A cékla csodálatos színével változatossá tesz egy hétköznapi ebédet is, írok még a gomba és a káposzta emészthetõségérõl, és mit tegyünk ha olyannak fõzünk akinek ezek a zöldségek nem valók, vagy nem szereti.

A céklalevél fontossága
Lassacskán elérkezik az õszi betakarítások ideje. A gyökérzöldségeket köztük a céklát lehetõleg közvetlenül a fagyok elõtt szoktam felszedni, így tavaszig megõrzik értékes tulajdonságaikat, a helyes tárolás biztosítja, hogy nem fonnyadnak avagy nem rohadnak el idejekorán a gumók (a gyors rothadás a magas nitrát tartalom jele). Amikor felszedem akkor lecsavarom a szárát, és a levelét. Ezekbõl a föld feletti részekbõl mindig megszárítok, annyit hogy a cékla gumójából készült ételekhez télen is adhassak belõlük, hiszem így lesz egyensúlyban ha egyaránt tartalmazza a növény földben termõ és föld feletti részeit. Arról nem is beszélve hogy a szárban és a levélben több hasznos tápanyag koncentrálódik mint a gumóban.

A cékla hatóanyagai és gyógyhatása
A cékla gumója 14 % -ban szénhidrátokból áll, többségében szacharózból. Levelei több fiziológiailag aktív anyagot ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2013/09/20/cekl...

sponsored links

Keres?s