Céklaleves fetasajttal

2014-03-26

sponsored links

                     Ez a leves táplál, feltölt, felmelegít. Mostanában kicsit hûvösebbre fordult az idõ, úgyhogy készítettem egy finom krémlevest. Friss céklát használtam hozzá, de ha esetleg hozzájutsz elõre sütötthöz- fõzötthöz, akkor bátran használd azt. Elõételnek, levesnek egyaránt kiváló, de ha az ember eszik mellé piritóst is, akkor bõven elég fõételnek is.


Hozzávalók: (körülbelül 4 fõre)

  • 280 g tisztított, sült cékla
  • 130 g friss paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej lilahagyma
  • egy evõkanál olívaolaj
  • 250 ml zöldségalaplé (jó a kockából készült is... :))
  • 190 g napon szárított paradicsomból készült püré
  • 4 evõkanál fetasajt (opcionális a mennyiség, ha valaki többet szeretne ne fogja vissza magát:))
Az elkészítés mente:
                                 A céklákat mossuk meg, levelüket, szárukat vágjuk le. A zsenge levélkéket tegyük félre levesbetétnek. Locsoljuk meg õket olíva olajjal, majd sózzuk meg mindegyiket és csomagoljuk alufóliába. Tegyük be, légkeveréses módba kapcsolt sütõbe 180 fokra és süssük, amíg meg nem puhulnak. Ez nem rövid folyamat, de ha apróbb céklákat sütünk gyorsabban megvan. Ha megpuhultak hámozzuk meg õket. Vágjuk nagyobb darabokra (úgyis leturmixoljuk az egészet, szóval csak úgy nagyjából). 
                               Amíg sülnek a céklák hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk apró kockákra. Pucoljuk meg a fokhagymát is és nyomjuk át fokhagymaprésen. Készítsük elõ a kimért levest és bontsuk fel a paradicsom konzervet. Mossuk meg és vágjuk kockákra a paradicsomot.

                              Ha megpuhult a céklánk és felvágtuk apró darabokra, akkor egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát, ha már üveges (azaz átlátszóak a kis kockák), akkor adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagymát ne pirítsuk sokáig, hiszen ha megég, keserû lesz! 
Öntsük fel a levessel és adjuk hozzá a céklát, konzerv paradicsomot illetve a friss paradicsomot. Fõzzük addig, amíg a paradicsomok szét nem fõnek, majd turmixoljuk le az egészet (én botmixert használok). Csomómentes, egynemû levest kell kapnunk. Ekkor kóstoljuk és sózzuk, borsozzuk. Ha túl sûrû, adjunk még hozzá egy kis vizet. Forraljuk össze az egészet. 
Tálaláskor (lehet hidegen illetve melegen is kínálni) adjunk mellé fetasajtot, céklalevelet illetve frissen reszelt céklát is. 

Folytats a blogon ... nutsnroll.blogspot.com/2014/03/ceklal...

sponsored links

Keres?s