Cékla

2012-01-07

sponsored links


A cékla az egyik legfontosabb téli vitamin- és ásványianyag-forrásunk, ennek megfelelõen lehetõség szerint minél többet igyekezzünk fogyasztani belõle.......! Ez sokak számára komoly kihívást jelent, mert nem kedvelik a céklát vagy csak nem ismerik a sokrétû felhasználhatóságát. Õszintén bevallva, korábban én is csak savanyúságként fogyasztottam, de mostanra már nagyon sok, ízletes felhasználási módjával ismerkedtem meg és így többet is fogyasztunk belõle.

Lássuk elõször is, hogy miért is olyan fontos és nélkülözhetetlen élelmiszer a cékla;

A monda szerint Nagy Károly annyira bízott a cékla gyógyító erejében, hogy rendeletben tette közzé kötelezõ termesztését. 
A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az elsõ évben tõlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képzõdik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyû, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.

A kutatások szerint Elõ-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén õshonos.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötõ képességû pektint.
A cékla kiváló vérképzõ, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint ...

Folytats a blogon ... solier-green.blogspot.com/2012/01/cek...

sponsored links

Keres?s