CÉKLÁVAL SZÍNEZETT HÁZILAG KÉSZÍTETT TÉSZTA MEDVEHAGYMA PESTOVAL ÉS FETÁVAL
sponsored links
Imádom a színes tésztákat, de mindig nehezen szánom rá magam az elkészítésére, pedig nem nagy ördöngösség, fél óra alatt kész volt a mû. Nem is értem miért nem csinálok gyakrabban ilyeneket.
A végeredmény szenzációs lett, nemcsak mutatós, de finom is és tényleg gyorsan el is készült, arról már nem is beszélve, hogy fillérekbõl kijön.
Ez a mennyiség 2 embernek bõven elég. Érdemes duplázni a mennyiséget, mert elfogy ?
Hozzávalók
tészta
20 dkg (+1-2 dkg) liszt
1 tojás
a tojás súlyával megegyezõ mennyiségû céklapüré
1 e.k. étolaj
szósz
1 köteg medvehagyma
1 marék dió
1 csipet só
1/2 citrom leve
1 dl. olíva
10 dkg feta
céklával színezett tészta recept |
Elkészítés
A tészta. Egy céklát fõzzél puhára sós vízben.
A megfõtt céklát egy picike fõzõlé segítségévél turmixold pépesre.
A pürét tedd egy szûrõbe és hagyd benne, hogy lecsöpögjön belõle a fölösleges nedvesség.
Egy tálba szitáld a lisztet.
Üssél fel egy tojást és mérd le a súlyát. Az enyém 56 gramm volt.
Add a tojást a liszthez és a tojás súlyával megegyezõ mennyiségû pürét is. Nálam 56 gramm volt a cékla mennyisége is.
Kezd el összegyúrni a tésztát, majd borítsd deszkára. Adj hozzá kevéske étolajat és gyúrd készre. Az elkészült tésztát kissé lágynak találtam, ezért 1,5 dkg lisztet még beledolgoztam. Így volt tökéletes.
A tésztagombócot három részre osztottam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Egyenként ki kell õket lapogatni, hogy a tésztagépbe lehessen csúsztatni.
Elõször az 1-es fokozaton nyújtsad, majd hajtsd félbe és ismét húzd át a tésztát az egyes fokozaton, majd egyenként a hatosig ismételd.
A kinyújtott tésztát tésztavágóval vágd a megfelelõ alakúra.
Ezt a hosszú fajtát talán jobb kis fészekben kiszárítani, de felakasztva csíkonként is lehet.
A szósz elkészítése roppant egyszerû. Egy aprítógépbe dobáld bele a medvehagymát, diót, olívát és a citromlevet egy kis só kíséretében és pár pulzáló mozdulat után kész.
Forralj fel sós vizet.
A forrásban lévõ vízben fõzd 1-2 percet a tésztát, majd szûrd tányérokra, kanalaz a tetejére a medvehagyma keverékbõl és morzsolj rá fetát, gazdagon.
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog