Currys- kókusztejes burgonyafõzelék

2014-03-16

sponsored links


A fõzelék tipikus magyar étel, de sok év után eljutottunk az újra értelmezéséhez. Sokféle zöldség van, amibõl a klasszikus ételeket el lehet készíteni, és még több, amibõl az újra gondolt változatokat. Nem csak a zöldségek fajtája változott, de szerencsére az elkészítési módjuk is. A fõzelék egészséges,de ha telenyomjuk zsiradékkal és liszttel, akkor már nem feltétlenül lesz az.
Egy egész blog épült arra, hogy megismertessen minket a különféle zöldségek igen változatos elkészítési módjával. Szatmári Feri receptjeiben senki nem fog csalódni.
Az ízekkel meg kell ismerkedni, ki kell próbálni és nem kell megijedni, ha látszólag össze nem illõ alapanyagok kerülnek össze. Összeillik, higgyétek el!
Szerintem ez a burgonyafõzelék kezdetnek megfelelõ. Ebben nincs semmi vad íz, harmonikus lesz a végeredmény és nagyon  addiktív.

  • 1,5 kg burgonya--ebbõl kb. 40 dkg reszelve / hát, én nem reszeltem le, jó volt az összevágva is / , a többi 1,5 cm-es kockákra vágva / na jó, ezt azért nem kell / 
Azért kell reszelni egy részét, mert ebbõl lesz a fõzelék alapja, amit turmixolni kell. A reszelt burgonya hamarabb megfõl, de a kockázott sem tart sokáig és nem kell reszelõt mosogatni :)

  • 1 fej  vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj és 1 tk vaj 
  • 1-2 babérlevél
  • 1 liter húsalaplé vagy víz
  • 2 szál szárzeller -- aki nem ismeri és bátortalan, hagyja el nyugodtan
  • 1 tk só
  • 1 tk currypor / én többet tettem bele és nem is a gyengébb ízût, hanem a madras curryt, ami csípõs is /
  • 2 dl kókusztej
  • 1 ek étkezési keményítõ
végsõ ízesítés: só, frissen õrölt bors, csilipehely, lime lé vagy citromlé, korianderzöld / esetleg petr,zöld /



  • Az apróra vágott hagymát az olaj és vaj keverékén üvegesre pároljuk egy pici sóval, mert így könnyebben puhul.
  • Feri a receptjében külön fõzi meg a reszelt burgonyát, de én rátettem a hagymára és a folyadék felét ráöntve, megfõztem, azután botmixerrel pürésítettem.
  • Hozzáöntöttem a többi folyadékot / a burgonya fajtájától függõen, lehet, hogy még több folyadék kell / , a curry port is beletettem, sót és  a kockázott burgonyával együtt  a babérlevelet is. 
Ebben a sûrû lében nem a legegyszerûbb a burgonyát megfõzni, de nem lehetetlen, csak gyakrabban kell ránézni, hogy le ne égjen és többször meg kell keverni.

  • Mielõtt a burgonya megfõlne, hozzá kell adni az összevágott zellerszárat----na, én persze az elején beletettem, mert nem figyeltem a receptet, de semmi bajt nem csináltam, mert a zeller nem fõlt szét. A lényeg az, hogy a burgonya se fõljön szét!
  • A keményítõt a kókusztejjel kikeverve a behabarom a fõzeléket, de már nem forralom, csak forralásig összemelegítem.
A fõzés végeztével  sóval, frissen õrölt borssal, csilivel ízesítjük.
Tálaláskor korianderzölddel vagy petrezselyemzölddel szórjuk meg.

    Folytats a blogon ... daisyterme.blogspot.com/2014/03/curry...

    sponsored links

    Keres?s