CURRYS KARFIOLKÉRMLEVES A SÜTÕBÕL
sponsored links
Az õsz beköszöntével asztalra kerülnek a kissé tartalmasabb levesek. A karfiol nem egy sûrûn használt zöldség, bár az ízét szeretjük, de ahogy J fogalmaz, "Én szeretem, õ nem szeret Engem". Szóval a puffasztó hatása miatt ritkán készül.
Pedig a karfiol jó étrendi hatással rendelkezik, jelentõs B1 és B2-vitamin tartalommal bír, ezen kívül a C vitamintartalma is magas. Feltehetõleg krétai gyökerekkel bír, ám elsõ hazai említés róla 1664-bõl van (Lippay János), aki caulifioli néven említi.
Egyre jobban csökken a termelése Magyarországon is, hiszen pl a szedése nehezen gépiesíthetõ. Nagy karfiolfölddel rendelkezik viszont Európában Franciaország és Olaszország (az összes karfiolültetvény felén osztoznak ketten).
A következõ karfiolkrémleves íze nagyon hasonlít francia boltok polcain is fellelhetõ (és nagyon kedvelt) krémleveshez (Soupe de chou-fleur), de elkészítése nem nagy kunszt. A leves különleges ízét az adja, hogy a karfiolrózsákat elõször 200 C fokos sütõben olívaolajjal meglocsolva, majd borssal és kakukkfûvel meghintve puhává sütjük.