Cullen Skink, skót füstölt halleves

2012-01-18

sponsored links

Egy újabb leves Aranyember kívánságára, ez eredeti skót recept alapján készült. A levesrõl ódákat zengett nekem, hogy az milyen finom, és hogy õ 100 kilométert vezetett, csak hogy ilyet ehessen. És akkor bevetette a csalit, ezt mondta: De te olyat úgysem tudsz fõzni, sajnos. Én látszólag nem haraptam rá, azt válaszoltam, sajnos igazad van, én ilyet nem tudok. De azért közben azon gondolkodtam hogy milyen lehet már egy leves füstölt halból, mi lehet azon olyan jó. Meglepetésként készült, csak akkor jött rá, mi készült, mikor ott volt elõtte a tányér. Ketten ettük meg, talán mondanom sem kell a gyerkeknek másfajta levest fõztem. A leves nevérõl röviden, Cullen egy skót tengerparti halászfalu, az észak-keleti partvidéken, állítólag itt lehet a legfinomabb ilyen levest enni (ezt emlegette Aranyemberem). A skink jelentése pedig skótul egy fajta csülkös leves eredetileg marhahúsból, aminek a második jelentése lett a kifejezetten ebbõl a füstölt halból készült leves.

Hozzávalók:
40 dkg füstölt foltos tõkehal (nálam filé), bõrös (más tõkehal fajták is jók)
1 db hagyma apróra vágva
6 dl tej
3 dkg vaj
kb. 25-30 dkg krumplipüré (maradék is lehet)
só, bors ...

Folytats a blogon ... trollakonyhamban.blogspot.com/2012/01...

sponsored links

Keres?s