Cukros csavart patkó
sponsored links
Szombat reggel korán kidobott az ágy és elsétáltam a közeli pékségbe friss kenyérért, amíg a család még pihent. Ott láttam meg ezt a cukros péksütit, amibõl már csak egy darab várta sorsa beteljesülését. Hajtott a kíváncsiság, ezért megvettem. A tésztája és az íze a cukros briósra emlékeztetett, csak kicsit szárazabb volt. Már akkor tudtam, ezt nemsokára elkészítem házilag. A saját, jól bevált kalács receptemet alapul véve egy könnyû tésztájú, foszlós kalácska lett belõle. Nagyon fincsi egy pohár tej vagy kakaó mellé.
Hozzávalók 8 kalácshoz:
- 55 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztõ
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek cukor
Az élesztõt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 db, közel egyforma csíkra vágjuk.
A csíkokat kb. 60-70 cm hosszú rudakká sodorjuk, behajlítjuk U alakban.
A rudak 2 szárát egymáson körbe tekerjük, a végét összecsípjük.
Patkó alakra hajlítjuk.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Hagyjuk még kelni 30 percet.
Lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk cukorral.
Elõmelegített sütõbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.