Cukros csavart koszorú
sponsored links
Ismét egy kis kalácsot készítettem. Egyszerû, cukros, foszlós, puha. Már csak egy pohár tej vagy kakaó és meg is van a reggeli. Tízórais dobozba is készíthetõ a gyerekeknek.
Hozzávalók 8 koszorúhoz:
- 55 dkg liszt
- 0,5 kk só
- 2,5 dkg élesztõ
- 2,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 ek méz
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
Tetejére:
- 1 tojás
- 1 ek cukor
Az élesztõt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a felfutott élesztõt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a mézet, a tojást és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, egy konyharuhával letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 8 db, közel egyforma csíkra vágjuk.
A csíkokat kb. 60-70 cm hosszú rudakká sodorjuk, behajlítjuk U alakban.
A rudak 2 szárát egymáson körbe tekerjük, a végét összecsípjük.
A csavart koszorúformába hajtjuk és a két végét szépen összeigazítva szintén összecsípjük.
Sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Hagyjuk még kelni 30 percet.
Lekenjük egy felvert tojással és megszórjuk cukorral.
Elõmelegített sütõbe tolva 25 perc alatt 180 fokon hõlégkeveréssel megsütjük.