Cukros briós
sponsored links
Kellemes Húsvéti Ünnepet!
Kalács nélkül, nálunk nincs Húsvét! Most nem nagy fonottat sütöttem, hanem a brióst választottam. Ezzel a recepttel máskor is megsütöm, légiesen könnyû és nem száraz még másnap sem.
Hozzávalók:
- 50 dkg.liszt
- 2 dl.meleg tej
- 7 dkg. vaj
- 3dkg. élesztõ
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg. cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 felvert tojás
- jégcukor.
Egy nagy tálba szitáltam a lisztet, megsóztam, közepébe ütöttem a tojást, a cukrot, reszelt citrom héját, a megkelt kovásszal és a maradék tejjel, puha rugalmas tésztát gyúrtam. Liszttõl függ, ha ragadna kevés lisztet még adhatunk hozzá. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Két arasznyi rudakat sodortam a tésztából, majd 2-2 összetekertem, végeit összenyomtam, tetejére kisebb rudacskából csigát tekertem, és a tetejére tettem, valahogy így...
Lekentem a tojással, még hagytam 15 percet kelni, még egyszer lekentem, cukorral megszórtam a tetejét, elõmelegített 180 fokossütõbe 20-25 percig sütöttem.
Recept: "Dán Franciska; Praktikus étrendek az év 365 napjára" c. könyvbõl.