Cukormentes diós és mákos zserbó
sponsored links
Zserbó úgy gondolom senki karácsonyi menüjébõl nem hiányozhat.
Ma én hoztam nektek egy diétásabb változatot.
Próbáljátok ki!
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
180 hideg margarin
10 g friss élesztõ
100 ml kókusztej
1 mokkáskanál glukonon
18 db süssina édesítõ tabletta
1 db tojássárgája
1 csomag sütõpor
Hozzávalók a diós töltelékhez:
150 g kicsit durvára darált dió
70 g Süssina édesítõpor
50 g cukormentes - diabetikus baracklekvár
Hozzávalók a mák töltelékhez:
150 g darált mák
70 g Süssina édesítõpor
50 g. cukormentes-diabetikus meggylekvár
Hozzávalók a sütemény tetejére:
1-1 tábla 100 - 100 g diabetikus étcsokoládé,vagy kakaópor
Továbbá: a sütéshez 2 db 30 x 20 cm-es magasabb falú tepsi.
Elkészítése:
Három evõkanál meleg tejben oldjuk fel az édesítõ tablettákat.
Keverjük össze a lisztet a sütõporral,majd morzsoljuk össze a hideg margarinnal.
Adjuk hozzá a tojássrgáját és az elõzõleg feloldott édesítõ tablettákat.
Gyúrjuk tésztává,majd osszuk hat egyenlõ részre a tésztát és formáljuk kis cipókká.
Tegyük egy lisztezett tálcára és letakarva kb 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A töltelékekhez ,vegyünk elõ két edényt.
Mérjük ki a száraz hozzávalókat és keverjük össze.
Így kapunk egy mákos és egy diós keveréket.
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokon,gáz sütõnél 2 fokozaton.
A cipókból tepsi méretû lapokat nyújtunk.
Összesen hatot.
Az elsõ lapot simítsuk bele az elsõ kiolajozott kilisztezett tepsibe.
Kenjük meg egyenletesen a baracklekvár felével.
Szórjuk rá a dióval összekevert édesítõs töltelék felét,majd takarjuk be a második kinyújtott lappal.
Kenjük rá a maradék baracklekvárt és szórjuk rá a maradék diós tölteléket.
Végül a harmadik kinyújtott lappal betakarjuk.
Tetejét szurkáljuk meg több helyen egy villával.
Tegyük a sütõbe és süssük készre.
A maradék kinyújtott lapokat is hasonlóan töltsük be a mákos töltelékkel és kenjük alá a meggylekvárt,majd szintén süssük meg.
Amikor kihûltek a sütemények.
Vegyük ki a tepsibõl és felolvasztott csokoládéval húzzuk be a tetejüket.
Cukorbetegek a diabetikus csokoládét is elhagyhatják.
Ilyenkor szórjuk be a sütemény tetejét kakaóporral.
Egy két napig pihentessük hogy megpuhuljanak a lapok és hogy összeérjenek az ízek.
Bármelyiket is válasszuk végeredményként,biztosan nem fogunk csalódni,mert nagyon finomak.
Ma én hoztam nektek egy diétásabb változatot.
Próbáljátok ki!
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt
180 hideg margarin
10 g friss élesztõ
100 ml kókusztej
1 mokkáskanál glukonon
18 db süssina édesítõ tabletta
1 db tojássárgája
1 csomag sütõpor
Hozzávalók a diós töltelékhez:
150 g kicsit durvára darált dió
70 g Süssina édesítõpor
50 g cukormentes - diabetikus baracklekvár
Hozzávalók a mák töltelékhez:
150 g darált mák
70 g Süssina édesítõpor
50 g. cukormentes-diabetikus meggylekvár
Hozzávalók a sütemény tetejére:
1-1 tábla 100 - 100 g diabetikus étcsokoládé,vagy kakaópor
Továbbá: a sütéshez 2 db 30 x 20 cm-es magasabb falú tepsi.
Elkészítése:
Három evõkanál meleg tejben oldjuk fel az édesítõ tablettákat.
Keverjük össze a lisztet a sütõporral,majd morzsoljuk össze a hideg margarinnal.
Adjuk hozzá a tojássrgáját és az elõzõleg feloldott édesítõ tablettákat.
Gyúrjuk tésztává,majd osszuk hat egyenlõ részre a tésztát és formáljuk kis cipókká.
Tegyük egy lisztezett tálcára és letakarva kb 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A töltelékekhez ,vegyünk elõ két edényt.
Mérjük ki a száraz hozzávalókat és keverjük össze.
Így kapunk egy mákos és egy diós keveréket.
Melegítsük elõ a sütõt 170 fokon,gáz sütõnél 2 fokozaton.
A cipókból tepsi méretû lapokat nyújtunk.
Összesen hatot.
Az elsõ lapot simítsuk bele az elsõ kiolajozott kilisztezett tepsibe.
Kenjük meg egyenletesen a baracklekvár felével.
Szórjuk rá a dióval összekevert édesítõs töltelék felét,majd takarjuk be a második kinyújtott lappal.
Kenjük rá a maradék baracklekvárt és szórjuk rá a maradék diós tölteléket.
Végül a harmadik kinyújtott lappal betakarjuk.
Tetejét szurkáljuk meg több helyen egy villával.
Tegyük a sütõbe és süssük készre.
A maradék kinyújtott lapokat is hasonlóan töltsük be a mákos töltelékkel és kenjük alá a meggylekvárt,majd szintén süssük meg.
Amikor kihûltek a sütemények.
Vegyük ki a tepsibõl és felolvasztott csokoládéval húzzuk be a tetejüket.
Cukorbetegek a diabetikus csokoládét is elhagyhatják.
Ilyenkor szórjuk be a sütemény tetejét kakaóporral.
Egy két napig pihentessük hogy megpuhuljanak a lapok és hogy összeérjenek az ízek.
Bármelyiket is válasszuk végeredményként,biztosan nem fogunk csalódni,mert nagyon finomak.