Cukormentes Beiglik / kakaós,gesztenyés,mákos,diós
sponsored links
Egyik kedvenc beigli receptemet alakítottam át az idén cukormentesre,hogy azoknak is kedvezzek aki cukorbetegek vagy csak cukor nélkül akarnak beiglit készíteni.
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg grahamliszt
40 dkg margarin
4 dkg élesztõ
2 dkg glukonon
2 db tojássárgája
csapott mokkáskanál só
3 dl tej
1 db egész tojás a teteje lekenéséhez
Hozzávalók a diós töltelékhez:
18 dkg darált dió
3 dkg süssina édesítõpor
1dl. tej
1 teáskanál rum
6dkg aszalt áfonya
Elkészítése:
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd ketté osztjuk.
Hozzávalók a mákos töltelékhez.:
18 dkg darált mák
3 dkg süssina édesítõpor
1 db nagyobb narancs reszelt héja és leve
1 dl tej
Elkészítése:
Az összes hozzávalót összekeverjük és ketté osztjuk.
Hozzávalók a kakaós töltelékhez:
5 dkg kakaópor
25 dkg eritrit
12 dkg darált cukormentes keksz
1 dl.tej
5 dkg olvasztott vaj
Elkészítése:
Az összes hozzávalók összekeverjük. Sûrrû szinte gyúrható masszát kell hogy kapjunk.
Ezt a tölteléket a kinyújtott tészta felületére kell rá morzsolni és egyenletesen rá nyomkodni!
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
45 dkg mézeskalács ízesítésû gesztenyepüré
4 dkg vaj
5 dkg cukormentes kekszmorzsa
15 g. glukonon
1 evõkanál rum
Elkészítése:
A puha vajat a gesztenyével átkavarjuk és hozzáadjuk a többi hozzávalót is,majd három részre osztjuk.
Beiglik Elkészítése:
A liszteket összekeverjük.majd a margarinnal elmorzsoljuk.
Az élesztõt kevés tejbe a glukononnal felfuttatjuk,majd hozzáadjuk a margarinos liszthez.
Hozzáadjuk még a tojássárgákat,a sót,a maradék tejet és puha képlékeny tésztává gyúrjuk.
Kelesztõtálba rakjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztes munka felületre borítjuk és 9 egyenlõ részre osztjuk.
Kis cipókká alakítjuk õket és egy lisztes tálcára rakjuk.
A cipókat lisztes munka felületen egyesével kb. 20x30 cm-es téglalappá kinyújtjuk,majd a felületén egyenletesen elkenjük a tölteléket.
A tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük .
A hajtással lefelé sütõpapíros tepsire tesszük õket kissé távol egymástól.
Ebbõl az adagból 2 db kakaós, 2 db mákos, 2 db diós és 3 db gesztenyés beiglink lesz.
Melegítsük elõ a sütõt 180-fokon.
Egy darab tojást kissé verjünk fel egy villával,majd a feltekert beiglik tetejét kenjük le egyenletesen.
Hagyjuk rászáradni szobahõmérsékleten,majd kenjük le újból és tegyük elõmelegített sütõbe.
Megjegyzés: Ez a második adag beiglim amit cukormentesen készítettem el.
Az elsõnél sütés elõtt megszurkáltam a beiglik tetejét,úgy ahogyan a hagyományos beigliknél szoktam. Sütés közben viszont a felületük szétrepedtek, ilyenek lettek:
Ezért választottam most azt hogy a második lekenés után máris sütöm és nem szurkálom meg.
Fontos még az is,hogy szobahõmérsékleten szárítottam rá a tojást és nem hûtöttem.
Így nem repedtek meg sütés közben.
Valószínû,hogy a tésztában lévõ édesítõportól és a hûtéstõl repedhettek szét az elõzõ beiglik.
Íme ilyenek lettek:
Hagyományos módon ( cukorral) készült beigli receptjeimet ezen a linken találjátok!