Cukormentes almás és túrós pite
sponsored links
Finomabbnál finomabb édességeket készíthetsz cukor hozzáadása nélkül is.
Ma két finom pite receptet hoztam nektek,amiben egy gramm cukor nincs.
A tésztáját egy kevés grahamliszttel készítettem így könnyebben megkel a glukononnal a tészta.
Ha tetszik a recept,ne gondolkozz sokat! Próbáljátok ki!
Hozzávaló a tésztához:
200 g grahamliszt
400 g. finomliszt
400 g margarin
1 csipet só
100 ml tej
20 g. friss élesztõ
20 g. glukonon
Hozzávalók az almás töltelékhez.
1000 g.reszelt alma
50 g. darált dió
1 kávéskanál fahéj
2 teáskanál folyékony édesítõ
Hozzávalók a túrós töltelékhez:
500 g. túró
100 g glukonon
3 db tojás
1 kezeletlen héjú citrom héja és leve
Továbbá,egy darab tojás a sütemény lekenéséhez.
Sütéshez, 2 db 30 x 25 cm-es tepsi
Elkészítése:
Langyos tejben keverjük el a glukonont és az élesztõt,majd tegyük meleg helyre és várjuk meg még duplájára nõ.
( Ezt a mûveletet hívjuk az élesztõ felfuttatásának.)
A tészta többi hozzávalóit mérjük ki egy tálba és morzsoljuk el a margarinnal.
Adjuk hozzá a felfuttatott élesztõt és gyúrjuk tésztává.
Osszuk el négy egyforma részre,majd alakítsuk cipókká.
Egy lisztezett tálcára tegyük a cipókat és takarjuk le egy konyharuhával.
Duplájára kelesztjük.
Addig készítsük el a töltelékeket.
A reszelt almát nyomkodjuk ki a levétõl.
Adjuk hozzá a darált diót,a fahéjat és az édesítõt.
A túróhoz hozzáadjuk a tojások sárgáit,a glukonont,a citrom levét és héját,majd keverjük ki.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük fel és keverjük hozzá a túrós részhez.
A megkelt tésztákat egyesével nyújtsuk ki a tepsi méretéhez igazodva.
A tepsiket olajozzuk ki és hintsük be liszttel.
Egy-egy lapot tegyünk a tepsik aljába,majd töltsük meg a töltelékekkel.
( Az egyik tepsiben a túróst a másikban az almást készítjük! )
Az utolsó két kinyújtott lapokkal befedjük a pitéket és a felvert tojás felével megkenjük a sütemények tetejét.
Hûtõbe tesszük egy órára, és közben 180 fokon elõmelegítjük a sütõt.
Az óra leteltével vegyük ki a süteményeket a hûtõbõl és a maradék felvert tojással ismét kenjük le,majd egy villával több helyen szurkáljuk meg,hogy sütés közben távozni tudjon a gõz a süteménybõl.
Így nem fog szétrepedni a süteményünk teteje.
Ui: A kétszeri kenésre és a hûtésre azért van szükség hogy a piték teteje szép márványosak legyenek.
Mivel cukormentes pitéket sütöttem fontosnak tartottam hogy szép legyen a teteje mert itt kizárt a porcukros szórás.