Cukorfátyol készítése tortára
sponsored links
Bizonyára láttál már olyan tortát, aminek az oldalát, vagy tetejét cukorfátyollal díszítettek. (A blogomban is találkozhatsz ilyennel) Most megismerheted az elkészítés mikéntjét.
A webes tortadekorációs shopokban, e-bay oldalakon lehet találni az elkészítéshez szükséges szilikon mintázót. Érdemes többféle mintát beszerezni.
Miután beszerezted - e nemes kincseket, kezdõdhet a cukorfátyol gyártás. Lehet hozzávaló instant port is kapni, de úgy tudom, nehéz belõle csipkét varázsolni. Nekem a házi cukorfátyol massza vált be. Ezt a masszát megtalálod Bartus Dóra honlapján is, õ fordította magyar nyelvre, és tette közkinccsé.
A cukorfátyol házi receptje
- 2 ek. keményítõ
- 125 ml forró víz
- 1 ek CMC
- 1 teáskanál méz
- fél teáskanál tojásfehérje, vagy habcsók por
- 1 ek porcukor
A hozzávalókat elkeverjük. Spatulával belekenjük a formába. A felesleget le kell húzni a spatulával, el kell távolítani. Én 3 percig szoktam 90 fokon a sütõben szárítani, majd szabad levegõn várom meg a száradást. Ha van idõ, akkor nem teszem sütõbe, hanem végig a szobahõmérsékleten szárad meg. Mindenkinek saját magának kell kitapasztalni . Ha megszáradt, mehet a tortára. pici vízzel , ecsettel megvizezem, és a tortára simítom.
A nehézségek után nagyon jó az az érzés, amikor elkészül az elsõ csipkeminta. Jó próbálkozást, kellemes idõtöltést kívánok hozzá annak, aki ki akarja próbálni.