Cukkinis zöldségpörkölt hajdinával
sponsored links
Szeretem az egyszerûen összedobható ételeket, ami néhány hozzávalóból és fûszerekbõl elkészíthetõ. Ez is ilyen és úgymond életet menthet egy éhes napon, vagy egy sietõs alkalommal, amikor nincs sok idõ/erõ fõzni másnapra, hogy legyen mit a munkába vinni. A natúr hajdina gyorsan elkészíthetõ, nem csak finom, hanem egészséges gabonaféle. Egyrészt gluténmentes, másrészt E, B1, B2 és P-vitamin tartalma jelentõs. P-vitaminról még keveset írtam a blogomon. Úgy bizonyára jobban ismert, hogy a P-vitaminok a Flavonoidok. Jelentõségük abban van, hogy csökkentik a hajszálerek áteresztõképességét (permeabilitását), innen az elnevezésében a ?P? betû. Elsõként 1936-ban Szent-Györgyi Albert és munkatársai vizsgálták a citrusfélékbõl származó flavonoidok élettani hatását, és azt tapasztalták, hogy csökkentik a hajszálerek törékenységét. A flavonoidokon 13 különbözõ vegyületcsoportot értünk. Mára mintegy 4000-féle különbözõ flavonoidot azonosítottak. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erõsíti a hajszálereket. Feltételezhetõ, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért hiánytüneteik átfedhetik egymást. Hiányában gyakori ínyvérzés léphet fel fogmosáskor. Nõknél menopauzában csökkentheti a hõhullámokat. Emellett a flavonoidok asztmaellenes és antiallergén hatásáról is szólnak tanulmányok.
(Források:
- Kandaswami, C., Middleton, E., Adv. Exp. Med. Biol.,1994
- DIABETES 2008/5 - Kicsák Marian dietetikus,
- Wikipedia)
A recept
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 2-3 db piros vagy tricolor paprika
- 30 dkg morzsolt kukorica
- 1 nagyobb fej hagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- víz
- ételízesítõ (jó, ha házi)
- bors/borsikafû
- piros fûszerparika
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát vízen üvegesre dinsztelünk. A megmosott, felkockázott cukkinit, a megmosott fagyasztott kukoricát és a felaprított paprikákat ráhelyezzük, megszórjuk ételízesítõvel, átkeverjük, rövid ideig (1-2 perc) fedõ alatt pároljuk. Megszórjuk fûszer paprikával, öntünk hozzá némi vizet, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, egy kevés õrölt fekete borsot vagy õrölt borsika füvet, és rövid idõ alatt összefõzzük õket. Medvehagyma szezon idején, feldarabolt medvehagymát is adhatunk hozzá. Addig fõzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak. A legvégén egy kevés sörélesztõ-pehely hozzáadásával még finomabb ízt érhetünk el. Míg a pörkölt megfõ, elkészítjük hozzá a köretet. Egyszerûen csak alaposan megmosott natúr hajdinát fõztem hozzá. Nokedlivel is nagyon finom.