Cukkinis-zöldborsós tészta.
sponsored links
A napokban még sikerült zsenge zöldborsót vásárolnom, a kertben pedig levehettem az idei elsõ cukkinitermést is. Így nem is készülhetett volna ebédre más, mint egy kb. harminc perc alatt összedobható cukkinis-zöldborsós tészta. Én nagyon szeretem az ilyen, és ehhez hasonló, húsmentes, és mégis igen laktató ebédeket. Persze gondolom a család férfi tagjai sehol sem azt gondolják, hogy ezzel is jóllehet lakni ( ez nálunk is így van) de a magunk kedvéért is érdemes elkészíteni ezt a roppant egyszerû zöldséges-tésztás ételt. Friss, zsenge zöldborsó híján pedig természetesen fagyasztott zöldborsót is használhatunk.
Hozzávalók:
1 db zsenge cukkini
30 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1 cs újhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
5 dkg vaj (v. margarin)
1 dl zöldségalaplé
1-1,5 dl fõzõtejszín
só
õrölt bors
20 dkg metélt tészta
A cukkinit ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát kicsit vastagabban karikázzuk fel. A borsót fejtsük ki, ha fagyasztottat használunk, akkor vegyük ki a hûtõbõl, hogy felengedjen. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.
Egy wok-ba (v. serpenyõbe) hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már kellõen megpárolódott, elõször adjuk hozzá a zöldborsót, majd a cukkinit is.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk tovább még pár percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével. Félig lefedve, addig pároljuk még a leve majdnem teljesen elfõl, és a zöldségek roppanósra puhulnak. Ekkor öntsük fel a tejszínnel, óvatosan keverjük össze, majd addig fõzzük még kissé besûrûsödik. (közben többször keverjük meg)
Közben enyhén sós vízben fõzzük ki a tésztát, majd szûrjük le, és alaposan csepegtessük le, majd rögtön tálaljunk.
Tálaláskor a lecsepegtetett tésztát halmozzuk a tányérra, majd kanalazzuk rá a tejszínes-cukkinis-zöldborsót, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk, de én ezt most kihagytam.