Cukkinis-mákos kalácstorta
sponsored links
Régen volt már mákos sütemény itthon. Valami olyat akartam sütni, amit eddig még nem. ...hát sikerült. :D Megmondom õszintén, hogy ez a torta menet közben alakult. Elõször panettonét terveztem, de valami -és hogy mi, arra azóta sem jöttem rá- nem úgy "mûködött", ahogy kellett volna. Történt ugyanis, hogy a panettone teteje ugyan szépen feljött sütés közben, a végére mégis beesett. Pedig a szépen átsült, a tésztája könnyû és lyukacsos lett, de a teteje... Így lett egy ronda, de finom kalácsom, amivel kezdeni kellett valamit azon kívül, hogy jó étvággyal megesszük. :D Nem hagyhattam annyiban. Belestem a hûtõbe és szembenézett velem egy kis doboz mascarpone. Ez kell nekem! :D Plusz még egy kis tejföl, porcukor és citrom. Már kevertem is a krémet. Megvártam, míg szépen kihûl a kalács, felszeltem, megtöltöttem, bevontam. A végeredmény egy jó kis citromos-mákos torta lett, ami azért meg kell hagyni, szebb lett, mint ahogy indult. :D
Hozzávalók egy ~16 cm-es tortához:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
10 dkg darált mák
15 dkg cukkini
3 dl tej
3 dkg élesztõ
3 ek. olaj
3 ek. méz
1 csipet só
Továbbá:
kevés vaj a forma kikenéséhez
A krémhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg tejföl
3 ek. porcukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
2-3 citromkarika
néhány mentalevél (elhagyható)
- A tésztához langyos tejben a mézzel és 1 evõkanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt.
- A cukkinit nagy lyukú reszelõn lereszeljük, levétõl kissé kinyomkodjuk.
- A lisztet, a mákkal és sóval egy tálban elvegyítjük, majd hozzáadjuk a cukkinit, az élesztõt és összedolgozzuk a tésztát. Cipóvá formázzuk és kivajazott formába téve, letakarva ~1 órát kelesztjük.
- 180°C-ra elõmelegített sütõben ~1 óra alatt készre sütjük. (Tûpróba.) Langyosra hûtjük, majd a formából kivéve teljesen kihûtjük a kalácsot.
- A krémhez a mascarponét kikeverjük a tejföllel, a porcukorral, a citromlével és citromhéjjal.
- A kalácsot -alulról indulva- lapjában 5-6 egyforma szeletre vágjuk (a legtetejét nem használjuk fel a tortához, ezt jóízûen eleszegetjük), majd megtöltjük és bevonjuk a citromos krémmel. A tetejét cikkekre vágott citromkarikával és mentalevelekkel díszítjük.
- ~1 órát hûtõben pihentetjük, ezután szeletelhetõ.
A receptet a Kifõztük októberi számában is megtaláljátok. :)