Cukkinis, fetás quiche

2011-09-11

sponsored links

A cikk a HVG Gasztronómia rovatban jelent meg.

Szerzõ: Lukács Enikõ

Igaz, hogy a cukkini egész évben kapható, de legjobb formáját mégis nyáron hozza, amikor még kemény, héja zöld és szép fényes, élénk színû. A quiche-t, azaz a francia lepényt meg ugye, nagyon szeretjük?

Mielõtt neki állunk sütni, egy kis tudnivaló: a cukkini a tökfélék családjába tartozik, közvetlen rokona az uborkának, magas C-vitamin tartalmának köszönhetõen, erõs antioxidáns hatással bír, mely fontos szerepet játszik a sejtek épségének megõrzésében. Alacsony energia- és magas víztartalma kitûnõ alapanyagot szolgáltat. A cukkini nyersen, elkészítés nélküli is fogyasztható, de meg is tölthetjük, grillezhetjük, salátába tehetjük, piríthatjuk, párolhatjuk, süthetjük, készíthetünk belõle levest, szószt, rizottót is.  

Tipp! Puha, szivacsszerû, matt héjú cukkinit ne vegyünk, az nem az igazi. A nagy, duci darabokat szintén kerüljük, maradjunk a kisebb, karcsúbb példányoknál. A megvásárolt cukkinit maximum pár napig tároljuk hûtõben, mert utána gyorsan veszít frissességébõl. Ne süssük, pároljuk túl, maradjon kicsit ropogós. 

Recept

A quiche (ejtsd: kis) készítése a látszat ellenére nagyon könnyû. Három fõ részbõl áll: az alaptésztából, a töltelékbõl és a tojásos öntetbõl, mely általában tejszínnel készül. Az alábbi esetben a tejszín helyett ricotta túrót használunk, mely a mi túrónkhoz képest, kicsit édesebb és krémesebb. A töltelék: sült cukkini karikák és a feta sajt.

Hozzávalók 6 fõ részére: ...


Folytats a blogon ... gastronomica.blog.hu/2011/09/11/cukki...

sponsored links

Keres?s