Cukkinilepény
sponsored links
Gyors és egyszerû módot kerestem a hûtõben szó szerint hegyekben álló cukkinik egy részének felhasználására, mert ma nem sok idõm volt fõzni. Bár a cukkini szerencsére egész évben kapható, de frissen, zsengén érdemes leginkább felhasználni, ilyenkor a legfinomabb ízû. Nagyon hálás zöldség, elkészítési módjának se szeri, se száma, annyira sokoldalúan felhasználható. Töltve, rántva, rakottasnak, süteményekbe, palacsintésztába keverve és még sorolhatnám. Ma egy könnyû, húsmentes fogásra gondoltam, így lepény készült belõle. A cukkinilepény feltétnek is jó fõzelékhez, de én csak magában, joghurtos mártogatóssal eszegettem egy kis lilahagymás paradicsomsaláta kíséretében. Ha már végképp nincs ötletünk a felhasználására, akkor itt ez a recept irányadónak. Tehetünk bele még reszelt sajtot vagy répát, fetát, fõtt burgonyát, apróra vágott sonkát, dúsíthatjuk zabpehellyel is. Alacsony kalóriatartalmú, alakbarát, ízletes fogás.
Cukkinilepény
Hozzávalók:
- 40 dkg cukkini (nálam zöld és sárga volt vegyesen)
- 2 tojás
- kb 4 púpos ek liszt
- 1 vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 1 cs petrezselyem
- só
- bors
sütéshez:
- olaj
Elkészítése:
- A cukkinit megmossuk, leszárítjuk, nagylyukú reszelõn héjastól lereszeljük.
- Összekeverjük a tojással, fûszerekkel, finomra vágott hagymákkal és petrezselyemmel, annyi liszttel, hogy tócsni sûrûségû tésztát kapjunk.
- Kevés meleg, de nem túl forró olajba - mert akkor a belseje nem tud rendesen átsülni - evõkanálnyi halmokat adagolunk, kicsit szétterítjük a masszát, és a cukkinilepények mindkét oldalát pirosra sütjük.
- Fõzelékekhez feltétként vagy kapros tartármártással leöntve, petrezselymes burgonyával és salátával fõételként kínáljuk.