Cukkinifelfújt tojás nélkül
sponsored links
Jó-jó, tisztában vagyok vele, hogy egyrészt még nagyon nincs cukkiniszezon, másrészt pedig a fotó alapján valószínûleg ez a felfújt nem is feltétlenül túl meggyõzõ felfújt-minõségét illetõen, hiszen itt már éppen összeesett némiképp...:-) Amiért azonban mégis szeretném mindenképp közkinccsé tenni a receptet az az, hogy az ízével teljesen elégedettek voltunk, és nagyon jó ötletnek tartom a vegán felfújt ilyen formájú megvalósítását!
A sütõben még az enyémek is tartották magukat...:-):
Az eredeti recepten én annyit változtattam, hogy cukkinik helyett felfújtformákba öntöttem a tölteléket. Igen sok lett, úgyhogy a maradék tölteléket muffinformákban sütöttem meg, és uzsonnára felkockáztam. A Kicsi nagyon szívesen ette úgy is.:-)
Cukkinifelfújt tojásmentesen
Hozzávalók (2-3 fõre):
3 gömbölyû cukkini (vagy 3 hosszúkás cukkini)
1/2 vöröshagyma, felaprítva
1 pohárnyi (kb. 250 ml) vegán besamel-mártás (nagyon sûrû)
3 csapott ek. csicseriborsóliszt
3 ek. burgonyakeményítõ
2 ek. búzadara
2 tk. sütõpor
sáfrány
kurkuma
curry
koriander
olívaolaj
só, bors
A felaprított hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd a kivájt cukkinihússal együtt kicsit pároljuk. Fûszerezzük sóval-borssal, kurkumával, sáfránnyal és curryvel. Addig pároljuk, amíg krémes lesz a töltelék. Utána pürésítjük a besamel mártással együtt. Hozzáadjuk a csicserilisztet, a keményítõt, a sütõport és egy csipet sót. A cukkinis krémmel megtöltjük a felfújtformákat.
200-220 fokra elõmelegített sütõben sütjük, amíg megemelkedik a felfújt, majd utána 180 fokra csökkentjük a hõmérsékletet és tovább sütjük összességében legalább 35 percig. Közben ne nyissuk ki a sütõt, nehogy összeessen. A sütõ lekapcsolása elõtt gyõzõdjünk meg róla, hogy kellõen átsült-e, mert különben túl folyékony és gumis állagú lesz belül.
TIPP: bármilyen zöldséggel készíthetjük a felfújtat. Az adott zöldséget ugyanúgy a besamellel és a fenti lisztkeverékkel kell vegyíteni.