Cukkini pástétom
sponsored links
Tombol a cukkini szezon.Ismét hoztam egy gyors kencét.
Elkészítése megegyezik az elõzõ kencémmel a répakrémmel.
A különbség annyi,hogy répa helyett cukkini került bele.
Cukkini tanoda:
A tökfélék (Cucurbitaceae) õshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezõk különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett elõször sikeres. A Földközi-tenger tájékán megtelepedve meghódította Franciaországot, sõt a hûvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is.Mexikóban a kezdetektõl fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétõl fogyasztják széles körben.
A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag.Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk elõfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.
A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák.A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehetõ, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani.Hûtõszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a ...