Cukkini pesto mentával, mandulával és petrezselyemmel

2014-05-24

sponsored links

Mennyi finomság van mostanság a piacon, vagy akinek van kertje, a kertben is biztos örömét leli a sok friss zöldségben és gyümölcsben, amik most érnek. 


Vettem ma világos cukkinit, uborkát, epret, sárgabarackot, mégpedig jó bõven. Ezekbõl készültek a mai finomságok és a következõ napok során is õk lesznek a menü fõszereplõi.

Az elsõ fogás ez a cukkinis pesto, rengeteg mentával, mert lassan már nem füvet kell nyírnunk a zsebkendõnyi kertünkben, hanem mentát. Nagyon terjed. Ötlet rengeteg van a hasznosítására. Kezdjük ezzel a mai tésztaszósszal:



Hozzávalók 2 fõre:
kedvenc tésztánkból kb. 80 g fejenként
500 g cukkini
100 g reszelt parmezán
50 g hámozott mandula
kevés pirított mandulaszelet a tálaláshoz
18 mentalevél
fél cikk fokhagyma
1 marék petrezselyemzöld
só, bors, olivaolaj


A mandulaszeleteket serpenyõben olaj hozzáadása nélkül megpiritjuk.

Felteszünk egy lábasban vizet fõni. A cukkiniket megmossuk, hosszában négy részre vágjuk, a magvas részt kivágjuk (ebbõl köret lesz ma este), és a feltett vízben kissé átfõzzük. Ügyeljünk arra, hogy kicsit ropogósak maradjanak. Ekkor lyukas kanállal tálra szedjük és kihûtjük õket. Ebben a vízben kifõzzük a tésztát a csomagoláson feltüntetett idõ alatt.
Közben a mentát felaprítjuk és a petrezselyemzölddel, a kissé felaprított hámozott mandulával együtt a késes robotgép táljába halmozzuk.
Ha a cukkinik kihûltek, felkockázzuk õket, és ezt is a tálba rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt, beledobjuk a fél cikk fokhagymát, majd folyamatosan csorgatva hozzá az olivaolajat pépessé õröljük. Olajból annyi kell csak, amennyitõl krémes lesz, kb 3 evõkanálnyi. 

Ha a tészta megfõtt, leszûrjük, összekeverjük a szósszal, megszórjuk kevés reszelt parmezánnal és a megpirított mandulaszeletekkel tálaljuk.

Az elkészült szószban minden íz egyformán érvényesül. Mindent érezni benne, de nem nagyon. A fél fokhagyma is épp elég, ha több lenne, elvinné az ízeket. Ez a szósz pont így jó, ahogy van!





Jó étvágyat hozzá!

Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/05/cukk...

sponsored links

Keres?s