Cukkini lasagne
sponsored links
A lasagne egy olasz tésztaétel. Ebben a receptben tészta vékonyságú cukkini szeletekbõl készül. Természetesen nagyon finom az eredeti, lasagne tésztás változat is. A kétféle színû és textúrájú gomba együtt nagyon különleges töltelék és díszítõelem ? a besamel nélkül ? más ételekhez is gyakran használom.
2 vékony zsenge cukkini
160g mezei csiperke
40g trombita gomba
3 evõkanál vaj
1 evõkanál liszt
1,5 evõkanál liszt
3 evõkanál mascarpone
2dl víz
só, õrölt fehérbors, õrölt szerecsendió
pácolt lazac
1. A cukkiniket hosszában vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, és 15-20 perc múlva kitesszük egy többrétegû papírtörlõre és felitatjuk róla a nedvességet. hagyjuk, hogy kieressze a levét. Így sülés közben nem fogja felhígítani a mártást.
2. Egy kevés vajon megpároljuk a szeletekre vágott gombát. Mindig só nélkül készítsük a gombát, csak a fõzés végén ízesítsük!
3. Sûrû besamel mártást készítünk. A vajban felforrósítjuk a lisztet, csak fehéredésig, és beleöntjük a vízzel elkevert mascarponét (használhatunk tejszínt is). Összekeverjük a gombával, sózzuk és fûszerezzük.
4. Egy tûzálló tálat kivajazunk, és lerakunk egy réteg cukkini szeletet, megkenjük a gombás mártással, majd ezt ismételjük, amíg elfogynak a hozzávalók.
5. A tetejére parmezánt reszelünk, és kis vajdarabkákat teszünk. Elõmelegített sütõben 200 ?C-on 20-30 percig sütjük. Amikor kezd barnulni a teteje, már elkészült, ekkor kivehetjük a sütõbõl.
6. Fogyaszthatjuk önmagában elõételként. Rizzsel, vagy hajdinával fõételként. A képen látható alkalommal, egy házilag pácolt lazaccal, kaporral díszítve tálaltam a vendégeknek.