Cukkini fõzelék
sponsored links
Avagy mit egyen a paleó, ha böjtöl
Elkezdõdött a nagyböjt, két évvel ezelõtt simán végigéltem a böjti 40 napot hús nélkül, sõt még utána is sokáig nem kívántam és nem is ettem húst. Annak gondolatával is kacérkodtam, hogy végleg elhagyom az étrendembõl. Ez az idõszak ráadásul egybeesett 4. várandóságommal is, teljesen meg voltam gyõzõdve róla, hogy ez a gyermek biztos vegetáriánusnak fog születni. . Persze az élet nagy tanító, Soma nem vega, sõt egy valódi ragadozó , és amióta paleók vagyunk azóta én is elmerültem a ?fertõbe?.
Az elején nagyon nehéz volt, hogy a paleóban ennyi húsos és tojásos étel van, ezt ellensúlyozandó törekszem rá, hogy a kenyérfélék (pl. ez a zsömi, a kenyér, vagy a pizza) valamint a sütemények, torták ne, vagy nagyon minimális mennyiségben tartalmazzanak tojást.
De a húst egyelõre nem tudom teljesen elhagyni, mert elfog a pánik, hogy akkor mit fogok enni???? :-?
Amit tavaly még teljesen lehetetlennek ítéltem meg, mert megrémített a gondolat, hogy nem fogok tudni mit enni, átértékelõdött bennem, és most úgy érzem, tudok úgy étkezni paleó módra is, hogy ne kelljen húst fogyasztanom! Ezen felbuzdulva el is döntöttem, hogy ha most elsõre nem is 40 napig, de a Húsvét elõtti 2 hétben húsmentesen étkezem.
És akkor mi marad, hát sok-sok zöldség nyersen salátának, valamint sülve-fõve kenõkének, vagy fasírtnak + paleo sütik, péksütik, kenyerek + tojás+ magvak és aszalványok+gyümölcsök. Azért van még mibõl választani nem de?
Amit biztosan fogok készíteni az rengeteg fõzelék, az egyik kedvencem például a cukkini fõzelék, sokkal harmonikusabb, krémesebb az íze mint a töknek, magában, kenyérrel, vagy zöldségfasírttal nálam abszolút favorit!
Hozzávalók 1 nagyétvágyú személyre:
2 db baby cukkini kb 0,5 kg
1 tk kókuszolaj
1 dl növényi tej (nálam a kókusz-kesu a sztár)
1 gerezd fokhagyma
1,5 tk amarant liszt, vagy tápióka keményítõ
só, bors, kapor és frissen reszelt szerecsendió
A cukkinikat alapos mosás után héjastól nagy lyukú reszelõn egy tálba lereszeljük. Lábasban felhevítjük a kókuszolajat, majd az áttört fokhagymát megfuttatjuk rajta, ezután mehet rá a cukkini. Sózzuk, és szórjuk meg frissen õrölt borssal, valamint a kaporral (én nem szoktam fukarkodni vele, mert nagyon szeretem az ízét). Keverjük át, és öntsük fel a növényi tejjel, kb 10 perc alatt fõzzük puhára. A végén szórjuk rá az amarant lisztet, vagy a tápióka keményítõt, és reszeljünk rá ízlés szerint szerecsendiót, forraljunk rajta még egyet és már kész is! Amellett, hogy isteni finom, még hamar el is készül!