Csülökszeletek zsemlegombóccal
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 1 fõtt csülök húsa, 3 dkg vaj; a zsemlegombóchoz: 2 zsemle, 1,5 dl tej, 2 tojás, 2-3 evõkanál liszt, 4 szelet császárszalonna, 1 hagyma, só, bors, petrezselyemzöld; a sóskamártáshoz: 1 marék sóska, 1 teáskanál paprikakrém, 2 dkg vaj, 1 evõkanál liszt.
Elkészítése:
1. Az elõzõ levesben fõtt csülökhúst fóliába szorosan becsavarjuk és 3-4 órára(ha van rá idõ, egy éjszakára is) hûtõbe tesszük dermedni.
2. A húst kivesszük a fóliából, vékony szeletekre vágjuk és forró vajban átsütjük.
3. A zsemlegombóchoz a császárszalonnát felvágjuk, a hagymát pedig megpucoljuk és apróra vágjuk.
4. Egy serpenyõben zsírjára sütjük a császárszalonnát meg a hagymát.
5. A szikkadt zsemléket kockára vágjuk, meglocsoljuk a tejjel és összekavarjuk. Hozzáadjuk a szalonnás hagymát, a felvert tojásokat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, megszórjuk sóval, borssal meg a liszttel és összedolgozzuk.
6. A masszát 15 percig pihenni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belõle és enyhén sós, forralt vízben 2-3 perc alatt megfõzzük. Szûrõkanállal kiemeljük és tálalásig melegen tartjuk.
7. A sóskát megválasztjuk, megmossuk és leforrázzuk, majd a forró vajban megdinszteljük.
8. Hozzáadjuk a paprikarémet, megszórjuk a liszttel, felöntjük 1,5 dl csülök fõzõlével és besûrítjük.