Csörögefánk, rózsafánk
sponsored links
Itt a farsang, mi más is lehetne terítéket mint a fánk. Elhatároztam, hogy a szupergyors fánk mellett idén megmutatom a kelesztett, szalagos fánkot is.
Na igen, ez megint nem az, hanem egy nagyon gyors, többféle verzióban elkészíthetõ finomság, de ígérem a nagy klasszikus is hamarosan megérkezik :-)
Lássuk miért is e két, látszólag eltérõ megnevezés a címben... A forrásaim szerint a csörögefánk és a rózsafánk tésztája szinte azonos, az eltérés pusztán egy kis fahéj és a rózsafánk alakja (melyet többféle méretû pogácsaszaggatóval készítenek, a korongok oldalát kissé bevágva és tojásfehérjével egymáshoz ragasztva szépséges rózsa alakra duzzad sütés közben).
Ha ragaszkodunk a tészta hozzávalói alapján történõ megnevezéshez, akkor a képen látható fánkot leginkább úgy jellemezhetnénk, hogy csörögefánknak látszó rózsafánk, mivel egy kis fahéj is került bele (ja, és nem volt itthon rum, csak pálinka)...
Ha ragaszkodunk a tészta hozzávalói alapján történõ megnevezéshez, akkor a képen látható fánkot leginkább úgy jellemezhetnénk, hogy csörögefánknak látszó rózsafánk, mivel egy kis fahéj is került bele (ja, és nem volt itthon rum, csak pálinka)...
CSÖRÖGEFÁNK 30 db (egészségesebb összetevõk)
17 dkg liszt (teljes kiõrlésû gabonából)
5 dkg porcukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
2 evõkanál tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 teáskanál rum, vagy pálinka ...