Csörögefánk
sponsored links
A farsang hangulatához elválaszthatatlanul hozzátartozik a fánksütés. De nem mindenki ismeri ennek a népszerû finomságnak az eredetét.
?A fánk európai elterjedésének történetérõl két híres legenda él a köztudatban. Az egyik, hogy Marie Antoinette (1755 ? 1793) királyné, XVI. Lajos hitvese egy farsangi álarcosbálból megszökött, álruhában elvegyült az utcán kavargó tömegben. Megéhezvén egy mézeskalácsos mestertõl vásárolt egy fánkot, amely rendkívül megízlett neki, ezért az õt kísérõ lovagoknak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. Késõbb, a karnevál elmúltával a mestert a palotába rendeltette, aki elmesélte a királyné cukrászának a receptet és az elkészítés módját. A királyi cukrász kicsit finomított, módosított rajta és ettõl kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
A másik forrás szerint a fánk bécsi eredetû édesség. A történet úgy szól, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozott, így a mûhelyét az özvegye vezette tovább. A város legtávolabbi részérõl is elzarándokoltak ide az emberek, mert itt volt a legfehérebb és a legfinomabb a kenyér. Ám történt egyszer, hogy egy napon nem lett idõben kész a kenyér és a dühös vásárlók vagy üres kézzel távoztak, vagy dühükben cifrákat mondtak. A pékné végképp kijött a sodrából és egy darabka kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni, de rosszul célzott és a tészta belepottyant a kályhán lévõ lábasba, amelyben zsír forrdogált éppen, és a tészta néhány perc alatt aranysárgára sült benne. Ennek a véletlennek köszönhetõen született meg az elsõ fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfen-nak neveznek.?(Forrás: Halász Zoltán: Mesélõ szakácskönyvébõl)
30 dkg liszt
4 tojássásrgája
? evõkanál cukor
csipet só
1 tk citromlé
tejföl
Jól dolgozd össze a lisztet a tojássárgájával, cukorral, csipet sóval, teáskanál citromlével, és annyi tejföllel, hogy a rétestésztánál kicsit keményebb legyen. Kb. fél centi vastagra nyújtsd ki. Derelyevágóval vágd rombusz alakúra, és a közepén szúrd ki.
Sütés elõtt az egyik csücskét a közepén levõ lyukon húzd át, majd forró, bõ olajban süsd ki. Vaníliás porcukorral megszórva, lekvárral kínáld.
Elkészítési idõ: kb. 50 perc
Jó tanács: Aki szereti, egy kevés rumot is adhat a tésztához.
?A fánk európai elterjedésének történetérõl két híres legenda él a köztudatban. Az egyik, hogy Marie Antoinette (1755 ? 1793) királyné, XVI. Lajos hitvese egy farsangi álarcosbálból megszökött, álruhában elvegyült az utcán kavargó tömegben. Megéhezvén egy mézeskalácsos mestertõl vásárolt egy fánkot, amely rendkívül megízlett neki, ezért az õt kísérõ lovagoknak meg kellett vásárolnia az egész kosár tartalmát. Késõbb, a karnevál elmúltával a mestert a palotába rendeltette, aki elmesélte a királyné cukrászának a receptet és az elkészítés módját. A királyi cukrász kicsit finomított, módosított rajta és ettõl kezdve a királyi lakomák kedvelt finomságává vált a fánk.
A másik forrás szerint a fánk bécsi eredetû édesség. A történet úgy szól, hogy egy bizonyos Krapfen nevû pék elhalálozott, így a mûhelyét az özvegye vezette tovább. A város legtávolabbi részérõl is elzarándokoltak ide az emberek, mert itt volt a legfehérebb és a legfinomabb a kenyér. Ám történt egyszer, hogy egy napon nem lett idõben kész a kenyér és a dühös vásárlók vagy üres kézzel távoztak, vagy dühükben cifrákat mondtak. A pékné végképp kijött a sodrából és egy darabka kenyértésztát valakinek a fejéhez akart vágni, de rosszul célzott és a tészta belepottyant a kályhán lévõ lábasba, amelyben zsír forrdogált éppen, és a tészta néhány perc alatt aranysárgára sült benne. Ennek a véletlennek köszönhetõen született meg az elsõ fánk, amit a bécsiek azóta is Krapfen-nak neveznek.?(Forrás: Halász Zoltán: Mesélõ szakácskönyvébõl)
Több recept is létezik, íme az egyik:
Csörögefánk
30 dkg liszt
4 tojássásrgája
? evõkanál cukor
csipet só
1 tk citromlé
tejföl
Jól dolgozd össze a lisztet a tojássárgájával, cukorral, csipet sóval, teáskanál citromlével, és annyi tejföllel, hogy a rétestésztánál kicsit keményebb legyen. Kb. fél centi vastagra nyújtsd ki. Derelyevágóval vágd rombusz alakúra, és a közepén szúrd ki.
Sütés elõtt az egyik csücskét a közepén levõ lyukon húzd át, majd forró, bõ olajban süsd ki. Vaníliás porcukorral megszórva, lekvárral kínáld.
Elkészítési idõ: kb. 50 perc
Jó tanács: Aki szereti, egy kevés rumot is adhat a tésztához.