Csöröge

2014-06-23

sponsored links

Ezer éve nem ettem csörögét és eddig még nem is készítettem. Talán akkor utoljára, amikor Nagymamám sütötte, pedig Õ már nagyon rég nincs köztünk, a receptet sem tudom elkérni. Bár biztos vagyok benne, hogy csak megközelítõ mennyiségeket mondott volna, hisz nem méregetett semmit amikor a finomságai születtek. Tegnap pedig Sárika fb-os oldalán megláttam Szabó Irma receptjét. Tudtam, itt az idõ, egyszer belevágok. Nem is vártam sokáig. Ma a tejfölös zöldbablevest kísérõ második fogásként kapta a család. Nagyon egyszerû és a formázással sem volt gondom, hisz még élénken emlékszem, mikor Nagymamám kezét figyelve mélyen a lelkembe ivódott minden mozdulata.
A sütéskor figyelni kell az olaj megfelelõ forróságára. Ha nagy lángon sütjük, hamar megéghet, ha kis lángon, nagyon megszívja magát olajjal. Érdemes közben többször megforgatni. 
Finom, omlós édesség lett, a saját készítésû sárgabaracklekvár nem hiányozhat mellõle :-)


Hozzávalók kb. 24 db csörögéhez:
*40 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*0,5 tasak sütõpor
*1 késhegynyi szódabikarbóna
*10 dkg cukor
*10 dkg zsír
*2 kisebb tojás
*3 nagy ek tejföl
*Olaj bõven a sütéshez

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót, a sütõport, a szódabikarbónát, legvégül a cukrot.
A zsírt elmorzsoljuk benne, majd a hozzáadjuk a két tojást és végül fokozatosan adagoljuk a tejfölt, közben könnyû tésztát gyúrunk belõle.
Olajat forrósítunk egy nagyobb edényben.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egy lisztbe mártott derelyevágóval egyforma méretû rombuszokat vágunk, amiknek a közepébe kb. 3 cm hosszú vágást ejtünk.
A vágáson keresztül átfordítjuk a csöröge egyik sarkát.
Ha már elég forró az olaj, akkor a csörögéket többször megforgatva közepestõl kicsit kisebb lángon szép világos barnára sütjük.
Konyhai papírtörlõn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral meghintve és lekvárral kínáljuk.

Folytats a blogon ... aranytepsi.blogspot.com/2014/06/csoro...

sponsored links

Keres?s