Csóró kollégista 3: Tojás

2011-11-01

sponsored links


Tojás, ami mindenkinek, mindenhol a világon alapélelmiszer (természetesen kivéve az ovovegákat és vegánokat), még az õserdei gyûjtögetõ törzseknél is. Van belõle kicsi pöttyös, nagy sima, fehér, barna, összetörhetetlen másfélkilós. Akkor is csak az, ami: egyetlen egy darab, bazinagy, finom sejt. Cirka 300 ft/ 10 db-os árán ráadásul remek olcsó koliskaja. És egészséges is. (én személy szerint nem hiszek a tojás meg a koleszterintartalma elleni keresztes háborúban, a magas koleszterin nem a tojás hibája, hanem a zabálásé, a sóé, a tartós élelmiszereké és a tunyaságé) Szóval tojás, és elkészítési módjai- avagy mi van, ha nincs gázplatni sem?

(kép: http://keksegek.files.wordpress.com/2011/02/egg.jpg)

A tojás, remélem mindenki tudja, hogy honnan jön. ezért egyértelmû, hogy MEG KELL MOSNI. Nem ér semmit a szalmonellakezelt 700ftos tojás, ha lóg rajta a tyúxar, remélem értitek, mire gondolok. Ha a tojás meg van mosva és friss, semmi miatt nem kell aggódni vele kapcsolatban. (friss= max. 1 hetes, hûtõben tárolt!!!)

1- Lágytojás
Mint legegyszerûbbet, elsõként a lágytojást veszem, ugyanis még csak annyira se kell józannak lenni hozzá, hogy normálisan feltörje az ember. Készítése: a szobahõmérsékletû tojást langyos vízbe eresztjük, majd forrástól számítva 60ig elszámolunk. Eztán kész, folyóvíz alatt hûthetõ, kivehetõ, ehetõ.

Kellõ körültekintéssel mikróban is meg lehet csinálni, de óvatosan, mert felrobbanhat! Mármint a tojás. Egy bögrét teleengedek vízzel és belepottyantom a tojást. beteszem a mikróba, tetejére kistányért teszek, és 2-3 percig forgatom. Nem túl biztonságos szerintem. Sikerült már, meg nem is. Én inkább nem ajánlanám, ez sztem iylen amerikai lustaságcucc. De a rest kétszer fárad, ha mikrót is ...

Folytats a blogon ... kolisgurman.blogspot.com/2011/11/csor...

sponsored links

Keres?s