Csípõs zöldséges csirkeragu puliszkával
sponsored links
Hozzávalók:
(1-2 személyre)
3 dkg bacon szalonna
1 nagyobb db csiperkegomba
1 egész csirkecomb
1 sárgarépa
1 kicsi zeller
1 db burgonya
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1, 5 dl paradicsomlé
1, 5 dl csirke alaplé
tabasco szósz
só
bors
2-3 ek. étolaj
Köretnek:
12, 5 dkg (kb. 2 dl) kukoricadara
7 dl víz/tej keveréke
só
2 dkg margarin
Elkészítése:
A baconszalonnát apró kockákra vágjuk, 2 ek. olajat öntünk alá és kiolvasztjuk. A töpörtyûket kiszedjük a zsírból és félretesszük a tálaláshoz.
Ebbe a zsiradékba tesszük bele a csirkecombot (jelen esetben egy alsó combot és egy szárnyat:) és mindkét felét szép barnára pirítjuk (még nem fûszerezzük). Amikor készen van, a combot kivesszük és félretesszük.
Amíg pirul, megtisztítjuk és felszeleteljük a zöldségeket, felkockázzuk a hagymát, a fokhagymát. A felforrósított zsiradékba elõször a gombát tesszük bele. addig pirítjuk, amíg kevés levet enged. Ekkor hozzáadjuk a többi zöldséget, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele egy ek. tabasco szószt, ennek hiányában erõs Pistát, de azt ízlés szerint, hogy kellemesen csípõs legyen. egyet rottyantunk rajta és beletesszük a csirkecombot is. Hozzáöntjük a paradicsomlevet, a csirke alaplevet és lassú tûzön készre fõzzük.
Közben elkészítjük a puliszkát. A víz/tej keveréket felforraljuk, enyhén sózzuk. Amikor felforrt, szép lassan, állandóan kevergetve beleöntjük a kukoricadarát. Takaréklángra vesszük és addig kevergetjük, amíg a folyadékot mind magába szívta. Megkóstoljuk, ha kell, még önthetünk hozzá egy kevés forró vizet és meg is sózhatjuk. Olyan állaga legyen, hogy tálalásnál formázni lehessen. Ha véletlenül hígabbra sikerülne, az sem baj, akkor másképpen tálalunk:)
Tálalásnál kanállal galuskákat szaggatunk a puliszkából, ha hígabb, akkor a tányérban szétterítjük és a közepére tesszük a combot, a raguval. A végén megszórjuk a töpörtyûvel és finomra vágott petrezselyemzölddel.