Csípõs-savanyú padlizsánsaláta pirított mogyoróval
sponsored links
Zseniális, hogy a dél-kelet ázsiai - különösen a thai, vagy a vietnami konyhákban micsoda brilliánsan összetett, izgalmas, ugyanakkor kiegyensúlyozott ízeket képesek produkálni a legkontrasztosabb hozzávalókból. Újra és újra lenyûgözõ a négy fõ íz, a sós, csípõs, édes és savanyú harmóniája. A sós ízt többnyire a halszósz, ill. a szójaszósz, a csípõset a chilik, az édeset a kókusztej, vagy a cukor, a savanyút pedig a zöldcitrom adja. Ezek a hozzávalók ma már mind viszonylag könnyen beszerezhetõek (Culinaris, Ázsia, Szép Kis India), nem kell értük egy vagyont kiadni, és sokáig elállnak, úgyhogy bátran bele lehet vágni a kísérletezésbe.A receptben bemutatott, csípõs-édes-savany dresszing az egyik kedvenv alap-öntetem, gyönyörûen kihozza a négy alapíz harmóniáját. Ezzel keverik pl. a híres thai marhasült salátát, de készítik üvegtésztával, tintahallal és zöldségekkel is. Az alábbi salátában padlizsánnal társítottam, amolyen keleties padlizsánkrém ez, villával összetört sült padlizsánhúsból. Az egyetlen titka, hogy a zöldség megsült húsát alaposan le kell csepegtetni. Pazar például füstös sült oldalas, vagy grillcsirke mellé.
Csípõs-savanyú padlizsánsaláta pirított mogyoróval
Hozzávalók (4-6 adag)
1,5 kg padlizsán (4 közepes)
Öntet:
1 citrom reszelt héja és leve
1 evõkanál szójaszósz ...