Csípõs paradicsomos padlizsán petrezselymes újkrumplival
sponsored links
Csak igazolás, hogy eszünk. Ha a birtokon vagyunk, mindig ilyesmit eszünk. Valami egytálételt. Serpenyõset. Ami készülhet wokban szabad tûzön, de a gáztûzhelyen is, az a lényeg, hogy egy edényben. És legfeljebb egy másikban a köret. Már ha van. Külön.
A pipacsok közt fõzve jobb íz íze:) És a suszternek lyukas a cipõje, kicsit gáz ez a kosár:) és van saját kakukkfüvem is, de ez volt kéznél. Recept nemigen. Mindig ugyanaz. Készül valami alap, mostanában kevés füstölt meg húsos szalonna felkockázva, olíván megpirítva. Erre megy egyszerre az összes zöldség: összevágott cukkini, padlizsán, hagyma, egy kis fokhagyma. Meg egy-két zöld paprika. Kettõnkre mindenbõl egy-egy darab, két igen bõséges adag lesz. Kevergetve, viszonylag nagy lángon sütjük. Ha elkezdene leégni, akkor sózzuk, ha az sem elég (mert nem elég friss a zöldség), akkor jöhet alá pici víz, de tényleg kevés. Tíz percnél több nemigen kell neki. És közben lehet fûszerezni. Kakukkfû, oregánó, ami épp van. Franciás lesz egy kis levendulától (már nyílik!), olaszos egy marék bazsalikomlevéltõl. Õsszel tuti megszórnám egy kis római köménnyel is. Aztán, ha majdnem kész, jöhet a faxni. Paradicsom. Ha nyersen teszem bele, akkor kockázva, és keveset sütöm vele, hogy szinte nyers maradjon. Ha konzerv, akkor rotyogtatom vele, és tuti kap egy pici mézet is. Ha viszonylag sok benne a paradicsomlé, és megy bele ilyenkor egy kis olajbogyó, meg valami csípõs, akkor puttanesca alap lesz. De lehet ilyen sûrûn is, mint most, ebbe csak egy deci sûrítmény ment. Ilyenkor még vagy kerül bele egy kis kolbász vagy sem. Lehet rá tojást ütni. Lehet bele fõtt rizst/kölest/bármit keverni. És lehet hozzá petrezselymes újkrumplit enni, mert mostanában mindenhez azt eszem. Ledörzsölöm, összevágom. Kis szalonnazsíron vagy olíván vagy ezek keverékén elkezdem sütni-párolni, közben sózom. Ha le akar égni, ez alá is mehet pici víz. Ha tényleg friss az újkrumpli, pár perc az egész. A végén mehet rá a petrezselyem. Ebbõl a rosszullétig tudok enni. Nem szabad hûtõbe tenni. Anyukám mindig otthagyta egy lábasban a gáztûzhelyen, és én délutánonként elcsipegettem. Most már magamat kényeztetem, ki más.
Salátát meg mindenhez eszünk. Ez most római saláta és kígyóuborka volt összevágva, a szokásos locsolással: balzsamecet, méz, só, olíva. Ilyesmin elélnék örökké. Csak legyen, aki megcsinálja. Nem bonyolult, de azért kell türelem a vagdosáshoz. Jobb lenne, ha készen kapnám.
Ha nem szalonnás alapon csinálod, akkor természetesen vegán, és akkor is nagyon jó. Tényleg.
Napi cuki. Amikor itthon dolgozom, marhára idegesít, hogy körülöttem mindenki vadul napozik, és rohadt jól érzi magát. Én is ezt szeretném csinálni délelõtt. Meg délután is.
Kóficka általában vakus helyen szundikál, szóval róla kevesebb készül. De azért készül. Tényleg igazi kis töltött zokni. DT szerint sokkal elõnyösebb az alakja, ha áll:) Szerintem mindenféleképpen gyönyörû. Nincs szebb, mint egy tacsihas. És ha szúrna, nem szeretném ölbe venni.