Csípõs-fûszeres kukoricakrémleves
sponsored links
Még van friss zsenge kukorica a piacokon, érdemes ezt a krémes levest elkészíteni belõle. Hûvös napokon én sokszor nem is vágyom másra csak egy forró, fûszeres levesre, ami felfûti az ember szervezetét. Itt a blogon is közismert a chili-imádatom, sokszor készítek erõs, csípõs ételeket és ebbe a levesbe is jutott bõven ebbõl a tüzes fûszerbõl, az édes kukoricával finom harmóniát alkot. Ha egy-két napig áll a leves, akkor még inkább összeérnek az ízei. Nyáron hidegre behûtve is jó választás. Tortilla chipset ne felejtsünk mellé kínálni!
Csípõs-fûszeres kukoricakrémleves
Hozzávalók:
- 3-4 csõ friss vagy 2 kis doboz konzerv kukorica vagy 50 dkg mirelit kukorica
- 1 vöröshagyma
- 2 g fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 liter zöldségalaplé (víz + zöldségleveskocka)
- szárított chili - ízlés szerint, ki mennyire szereti a csípõset
- késhegynyi füstölt paprika (elmaradhat)
- 1/2 tk õrölt római kömény
- 1/2 tk kurkuma
- só
- frissen õrölt bors
- 1 ek vaj
Elkészítése:
- A kukoricát megtisztítjuk, éles késsel levágjuk róla a szemeket. Ha konzerv kukoricát használunk, akkor leöblítjük, lecsepegtetjük.
- Kevés vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát.
- Hozzáadjuk a szárított chilit és a fûszereket, tovább kevergetjük, hogy kijöjjenek a fûszerek aromái, majd ráöntjük a kukoricát.
- Felengedjük a zöldségalaplével, letakarva puhulásig fõzzük.
- Botmixerrel pürésítjük, majd egy szitán átpasszírozzuk, hogy a kukorica héja ne kerüljön a levesbe. (akit nem zavar, kihagyhatja a passzírozást)
- Tûzre visszatéve hozzáöntjük a tejszínt, ha kell még állítunk az erõsségén, összefõzzük.
- Még forrón tányérokba merjük.
- Színes paprikakockákkal, újhagyma,- vagy petrezselyemzölddel, szárított chilivel vagy fõtt kukoricaszemekkel díszíthetjük.
- Kínálhatjuk chili olajjal vagy pirított baconnal is.
- Nachos chipset kínálunk mellé. (nálam ez is chilis volt)